Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed wielkim postem, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału to dzień, kiedy tradycyjnie dozwolone jest objadanie się. W Polsce zazwyczaj jemy wtedy pączki i inne słodycze takie jak faworki. Jak samodzielnie przygotować te desery, aby nie musieć sięgać po kupne? Jaka jest historia tej tradycji? Jeśli interesuje cię, jakie są odpowiedzi na te pytania, przeczytaj poniższy artykuł.

Kiedy jest tłusty czwartek?

Tradycja tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa, kiedy to świętowano odejście zimy i początek wiosny. Jedzono wówczas tłuste potrawy, mięsa i pączki nadziewane słoniną. Współcześnie wiąże się on ściśle z kalendarzem chrześcijańskim. Jako że poprzedza ruchome święto Wielkanocy, on również jest dniem ruchomym, w związku z czym wiele osób zastanawia się: kiedy jest tłusty czwartek? W 2021 roku wypada  on 11 lutego.

Jak zrobić pączki na tłusty czwartek?

Jak zrobić pączki, najpopularniejszą przekąskę jedzoną w Polsce podczas tłustego czwartku? Najpierw przygotuj składniki (wszystkie znajdziesz w każdym sklepie spożywczym):

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki, lub rumu
  • dżem lub powidła
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Najpierw wymieszaj ciepłe mleko z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 5 łyżkami mąki, po czym tak przygotowany odczyn odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na 10-15 minut. Roztop masło a żółtka, jajko i resztę cukry ubijaj przez 10 minut w kąpieli wodnej.

Do przesypanej do miski mąki dodaj zaczyn i masę jajeczną, wyrób z nich ciasto aż stanie się gładką, elastyczną masą. Podczas wyrabiania dodawaj roztopione masło. Następnie dodaj spirytusu i wyrób je jeszcze raz – będzie bardzo klejące.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na od 40 do 60 minut pod ściereczką. Po wyrośnięciu przełóż je na blat posypany mąką i rozwałkuj na grubość centymetra, a następnie wykrój krążki o średnicy 7 cm. Na połowę tych krążków nałóż nadzienie i przykryj pozostałymi. Pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Smaż po 2 minuty na jednej stronie, na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku – tłuszczu powinno być na tyle dużo, by ciasto w nim pływało. Po usmażeniu ułóż na papierowych ręcznikach.

Podawaj posypane cukrem pudrem lub polukrowane.

Jak zrobić chrusty na tłusty czwartek?

Zastanawiasz się jak zrobić faworki? Prezentujemy prosty przepis.

  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 8 żółtek,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
  • 3-4 łyżki wódki (dzięki niej ciasto podczas smażenia nie będzie chłonęło tłuszczu),
  • 3-4 łyżki wody,
  • 1 ½ szczypty soli,
  • 15 gramów masła, rozpuszczonego,
  • 1 litr oleju rzepakowego

Na blat lub stolnicę przesiej 450 gramów mąki. Zrób w niej zagłębienie, a do niego wbij żółtka, sól, wodę, kwaśną śmietanę i wódkę. Składniki dokładnie połącz, po czym dodaj do nich rozpuszczone masło i łyżkę cukru pudru. Następnie ciasto posiekaj i zagniataj, aż do uzyskania przez nie jednolitej konsystencji.

Następnie dokładnie je obij za pomocą wałka. Dzięki temu ciasto opuści powietrze, które znalazło się w nim podczas ugniatania. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 45 minut, żeby odpoczęło. Rozgrzej olej rzepakowy w garnku.

Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń je z folii spożywczej. Następnie rozwałkuj je tak cienko, jak to tylko jest możliwe. Rozwałkowane ciasto należy pociąć i uformować w charakterystyczne kształty, które kojarzą nam się z faworkami.

Tak przygotowane chrusty na tłusty czwartek smaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik.

Podawaj posypane cukrem pudrem.