Z czym podawać kotlety z kaszy jaglanej? 3 proste przepisy!

2019-09-24

Kaszę jaglaną, czyli jagłę otrzymuje się z prosa. Jest również jedną z najstarszych, a zarazem najzdrowszych kasz. Podobnie jak gryczana, jest bogactwa w wartości odżywcze, takie jak białko, witaminy z grupy tiamin czy ryboflawin. Zawiera również miedź i żelazo. Przy tym jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Poznaj przepisy na smaczne i zdrowe kotlety jaglane!

Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami 

Do wykonania kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej będą potrzebne składniki do kupienia na hali targowej lub supermarkecie. Opłucz kaszę jaglaną w chłodnej wodzie. Odsącz na sicie i przełóż do garnka. Zalej wrzącą wodą i gotuj aż do uzyskania miękkości. Ostudź. Obierz dowolne warzywa, oczyść, a potem gotuj, aż będą miękkie. Odcedź i zetrzyj na tarce. Użyj do tego dużych oczek. Dodaj do jaglanej kaszy warzywa oraz koperek. Wybij jajko. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Z powstałej formy zrób kotleciki. Zamocz w tartej bułce, a następnie włóż do lodówki, aby się schłodziły. Usmaż jaglane kotlety na rozgrzanym oleju, najlepiej z każdej strony po kilka minut. Odsącz np. na papierowym ręczniku i podaj na stół.

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

W sklepie spożywczym kup niezbędne składniki, tj. jajka – 1 surowe i 4 do ugotowania, kaszę jaglaną – 1 szklankę, szczypiorek – pół pęczka, tartą bułkę (do panierki) oraz sól i pieprz. Danie jest przeznaczone dla ok. 5 osób. Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną sporządzisz poprzez umieszczenie wszystkich składników w misce i zmiksowanie. W ten sposób przygotujesz masę do formowania. Ukształtuj kotleciki, obtocz w tartej bułce i następnie usmaż na wcześniej rozgrzanym oleju. Powinny być z obu stron rumiane. Danie podawaj z sosem koperkowym lub chrzanowym.

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek 

Do tych kotletów jaglanych będziesz potrzebować następujących składników:

  • Suchej kaszy jaglanej: 180 g,
  • Ciepłej wody: 720 g,
  • Pieczarek: 500 g,
  • Siekanej natki pietruszki: 24 g,
  • Płatków owsianych: 75 g,
  • Cebuli: 300 g,
  • Oleju spożywczego np. rzepakowego: 50 g,
  • Opcjonalnie: różowej soli himalajskiej – 3 g, czarnego pieprzu – 4 g i pszennych otrębów – 32 g.

Ciekawostka: wartość odżywcza w 100 g wynosi 319 – energii, 10 g – białka, 13 g – tłuszczy, 48 g – węglowodanów i 8 g – błonnika. 

Przygotowanie w 6 krokach: 1. Przepłucz na sicie kaszę. Wlej do garnka 3 szklanki wody i zagotuj. Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj kaszę. Przykryj pokrywką. Gotuj jeszcze przez 5 min. Pozostaw kaszę pod przykrywą na ok. 20 min, aż stanie się sypka. 2. Obierz cebulę i posiekaj w kostkę. Podsmażaj na patelni na oleju. 3. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Pozostaw do zarumienienia się na oleju. Wskazówka: Możesz je dodatkowo rozdrobnić np. w blenderze. 4. Zmiel płatki owsiane w młynku do kawy. 5. Ciepłą kaszę przełóż do miski. Dodaj pieczarki, cebulę, pokrojoną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i uzupełnij płatkami owsianymi. 6. Z twardej masy ukształtuj kotlety. Przetocz w pszennych otrębach. Opcjonalnie: orzeszkach arachidowych. Następnie wyłóż na obłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w piekarniku w temp. 180 °C przez ok. pół godziny. Podawaj z czerwoną kapustą lub warzywami.