Otwarcie własnej gastronomi wiąże się z wieloma formalnościami. Poza założeniem firmy i znalezieniem miejsca ważne jest również uzyskanie zgody od sanepidu. W tym celu należy stworzyć projekt technologiczny lokalu. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, czym jest i co powinien zawierać powyższy dokument oraz jakiej kwestii nie można pominąć przy jego tworzeniu. Skorzystaj z oferty specjalisty i utwórz plan lokalu z Archido!

Czym jest i do czego służy projekt technologiczny?

Aby móc formalne otworzyć punkt gastronomiczny, niezbędne jest stworzenie projektu technologicznego. Jest to dokument odzwierciedlający całość przestrzeni użytkowej z uwzględnieniem układu pomieszczeń i urządzeń znajdujących się w lokalu. Rysunek powinien powstać na podstawie projektu architektonicznego i dzielić się na dwie części, formalną i opisową.

Najważniejsze by umieścić na szkicu wszystkie przyrządy technologiczne z uwzględnieniem właściwych ciągów technicznych wynikających z wymogów sanitarno-epidemiologicznych. Należy pamiętać, by część opisowa projektu technologicznego zawierała adres lokalu, charakterystykę budynku i opis działalności. Gotowy dokument należy oddać do podpisu do sanepidu lub biegłego rzeczoznawcy ds. sanitarno-higienicznych. Bez tego nie będzie miał żadnej wartości formalnej.

Postaw na profesjonalny projekt od Archido

Samodzielne stworzenie rysunku technologicznego spełniającego wymogi techniczne i sanitarne, może okazać się zbyt trudne. Dlatego warto skorzystać z usług profesjonalnego biura architektonicznego takiego jak Archido Damian Oraniec. Decydując się na realizację projektu przez fachowca, możemy być pewni, że dokument będzie spełniał wszelkie wymagane kryteria, a otwarcie gastronomii stanie się już jedynie kwestią czasu.

Biuro Damiana Orańca działa na obszarze województwa świętokrzyskiego od 2013 roku. Firma wyróżnia się nie tylko konkurencyjnymi cenami, ale także terminowością i pełnym zaangażowaniem w realizowane zlecenia. Dodatkowo zespół specjalistów służy wsparciem w zakresie usług rzeczoznawczych.