Kopuły wielosezonowe gastronomiczne to piękne konstrukcje wykonywane z aluminium oraz szkła, które można wykorzystać na lokale przy plażach, w centrach miast, czy w innych reprezentatywnych miejscach. Mogą one służyć, jako letnie bary, tymczasowe małe restauracje, a także, jako piękne przestrzenie urbanistyczne na użytek włodarzy miast.

Czym są kopuły gastronomiczne?

Kopuły gastronomiczne przypominają wolnostojące, wielkie ogrody zimowe, które posiadają kopułę i świetnie wizualnie wpisują się w nowoczesną przestrzeń miasta, czy też w otoczenie zabytkowe – np. rynek – lub naturalne – plaża lub park. Warto przy tym wiedzieć, że mogą one być aranżowane w różny sposób, nabierając retro stylistyki lub podążając za porządkami architektonicznymi XXI wieku… Pamiętać przy tym warto, że kopuły gastronomiczne, pomimo swojej nazwy, nie muszą wcale być wykorzystywane tylko w celach prowadzenia barów piwnych, lodziarni, małych restauracji, drink barów, czy smażalni. Często wykorzystuje się je, jako modne i darmowe miejsce wystaw artystycznych, czy przestrzenie sprzedaży pamiątek. Kopuły takie powstają w coraz większej liczbie dużych i małych miast, posiadając jedną wielką zaletę: są one łatwe zarówno w montażu oraz demontażu, co pozwala na ich stosunkowo szybkie przemieszczanie…

Z czego składa się kopuła wielosezonowa?

Kopuła wielosezonowa, czy to gastronomiczna, czy innego przeznaczenia, może być wykonana w różnych wersjach. Najczęściej jednak stanowi ją podłoże z paneli przemysłowego HDS na stałej stalowej podstawie. Ściany z każdego boku utrzymywane są przez specjalne profile aluminiowe, wypełnione oknami pleksi. Ważnymi elementami mogą być również banery reklamowe z folii, wiatrołap wejściowy, a także drzwi dwuskrzydłowe. Oczywiście cała konstrukcja wyposażana jest także w instalacje oświetleniowe, wentylacyjne oraz elektryczne, a często dodatkowym wyposażeniem, są izolacje podłóg,  nagrzewnice olejowe, klimatyzacje, a także pomieszczenia sanitarno-magazynowe. To one pozwalają nawet przez kilka sezonów wykorzystywać taką kopułę do celów gastronomicznych.

Wykonawcy kopuł gastronomicznych w Polsce

W Polsce kopuły gastronomiczne tworzone są tylko przez najlepsze branżowe przedsiębiorstwa, które posiadają również doświadczenie w budowie ogrodów zimowych, czy zadaszeń tarasów. Przykładem takiej pracowni jest firma PARTNER, która zawsze z największą uwagę podchodzi do każdego zamówienia, spełniając najbardziej niestandardowe pomysły klientów. Dzięki swojej elastyczności oraz kreatywność takie przedsiębiorstwa współpracują z klientami indywidualnymi, biznesowymi, a także publicznymi. Całoroczna Kopuła Gastronomiczna firmy PARTNER, budowana jest przy tym w standardowej wersji na planie sześciokąta, zapewniając 70 metrów kwadratowych przestrzeni wewnętrznej użytkowej!