Drewno stare jak świat.

Materiał partnera
2020-01-29

Drewno to najstarszy materiał opałowy i nigdy nie stracił na swojej wartości. Drewnem ogrzejemy dom, rozpalimy. Z tego materiału ekologicznego produkowane są meble i stawiane domy. Usiąść przy kominku i patrzeć na palące się drewno to czysta przyjemność. Odczuwamy spokój i jesteśmy zrelaksowani. Nie każdy gatunek drewna nadaje się jednak na opał. Jeśli chcemy palić w piecu drewnem, sprawdźmy, czy jest suche, pełne i twarde. Dłużej się pali. Daje więcej ciepła i nie musimy często dokładać do ognia.

Co wpływa na wartość drewna?

Najlepsze na opał są drzewa liściaste jak: dąb, buk, grab i jawor. Przede wszystkim zawierają mało żywicy, która strzela podczas spalania i zostawia plamy, które są trudne do usunięcia. Czynnikami, które wpływają na wartość drewna, są:

  • zawartość kory – im mniej, tym lepiej, bo kora słabo się pali
  • wysuszone drewno — świeżo ścięte drzewo nie nadaje się do palenia, bo mokre słabo się pali,
  • przechowywane w odpowiednich warunkach – suchym pomieszczeniu pozbawionym wilgoci.

Drewno na opał powinniśmy kupować zimą i wczesną wiosną, bo jest wartościowe i w dobrej cenie. Latem cena wzrasta. Dosyć popularnych rodzajów drewna do kominka jest kilka:

  • Jesion jest twardy, szybko schnie, daje dużo ciepła i pozostawia niewiele popiołu. Jesion jest także wykorzystywany do produkcji mebli.
  • Buk jest twardy i zwarty, więc bardzo ekonomiczny, bo długo się pali. Podobnie jak jesion pozostawia mało popiołu.
  • Dąb ma przyjemny zapach i daje dużo ciepła, długo utrzymuje płomień w kominku i piecu i wolno się spala. Dąb wykorzystywany jest do wędzenia potraw i do produkcji mebli, podłóg itp.
  • Brzoza wydziela ładny zapach. Łatwo się rozpala, ale też szybko spala. Nie zapewnia tyle ciepła co dąb, jesion i buk.
  • Grab nadaje się do wszystkich rodzajów kominków. Niewiele dymi i chętnie wykorzystywany do ogrzania domu.
  • Jawor podczas spalania daje piękny żółty płomień i jest chętnie wykorzystywany do palenia w kominkach.
  • Osika spala się szybko i daje wysoką temperaturę oraz ładny biało- żółty płomień. Wydziela niewiele dymu.
  • Olcha jest stosowana w kominkach ze względu na duży jasny i na czerwono zabarwiony płomień. Stosowana często do wędzenia potraw.
  • Akacja wolno się spala i choć daje niewielki płomień, to za to wysoką temperaturę.
  • Sosna ma piękny zapach, ale ze względu na dużą zawartość żywicy, wydziela dużo dymu. Nie jest zalecana na palenie w kominku.

Sprzedażą drewna kominkowego i opalowego zajmuje się firma Ewmat w Skawicy, woj. małopolskie. Posiada drewno w dobrej cenie.

Opracowanie artykułu:

Ewmat Mateusz Cetera

34-221 Skawica 305 małopolskie
e-mail
telefon