Posiadanie kominka to niesamowity luksus, który pozwala cieszyć się przyjemnym ciepłem i niezwykłym klimatem w salonie w chłodne zimowe dni. Ogień potrzebuje jednak właściwego paliwa, a tym najczęściej jest drewno. Nie powinno to być byle jakie drewno, lecz powinno spełniać odpowiednie cechy, aby jego praca była wydajna i ekonomiczna. Na co więc zwracać uwagę przy zakupie drewna kominkowego i gdzie najlepiej je zamawiać? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem!

Drewno na opał – zwróć uwagę na wilgotność

Wybierając drewno na opał, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka jego istotnych cech, między innymi na wilgotność. Najczęstszym błędem popełnianym przez właścicieli kominków jest palenie w nim drewnem o zbyt dużej wilgotności. Takie drewno kominkowe, oprócz tego, że pali się nieekonomicznie (mokre może mieć nawet dwukrotnie mniejszą kaloryczność od suchego), mocno się dymi, to powoduje również powstawanie większej ilości sadzy, która zanieczyszcza wkład oraz przewód kominowy. Dlatego też należy wybierać drewno kominkowe, którego wilgotność nie przekracza 20%.

Drzewa liściaste czy iglaste?

Do palenia w kominku najlepiej jest wybierać drewno drzew liściastych. Drewno drzew iglastych ma stosunkowo małą gęstość, przez co spala się szybciej. Dodatkowo zawiera też duże ilości żywicy, która powoduje zanieczyszczenie wkładu i komina. Wybierając najlepsze drewno, należy zwrócić uwagę na jego wartość opałową, podawaną zazwyczaj w kWh na metr przestrzenny. Określa ona ilość ciepła możliwego do uzyskania z danego gatunku. Przykładowe wartości energetyczne różnych gatunków drzew wyglądają następująco:

  • grab – 2200 kWh/mp
  • buk czerwony, dąb, jesion, robinia – 2100 kWh/mp
  • brzoza, wiąz, klon – 1900 kWh/mp
  • olcha, wierzba, topola – 1400-1500 kWh/mp
  • daglezja, sosna modrzew – 1700 kWh/mp
  • świerk i jodła – 1500-1600 kWh/mp

Kaloryczność drewna to jednak nie jedyny parametr, który powinniśmy brać pod uwagę. Bardzo istotna jest również zawartość kwasów i garbników w drewnie, ponieważ podczas spalania wydzielają one duże ilości dymu, sadzę, kwasy oraz inne substancje, zanieczyszczające kominek i przewód kominowy. Spośród drzew rodzimych największe ilości garbników zawiera dąb, świerk, sosna, jodła, modrzew, brzoza, wierzba i olcha.

Skąd brać drewno kominkowe?

Najważniejsze jest to, aby kupować drewno w licencjonowanym składzie. Przed zakupem dobrze będzie zapytać sprzedawcę, kiedy drzewa zostały ścięte, ponieważ do palenia w kominku nadaje się wyłącznie drewno sezonowane przez minimum rok, a najlepiej dwa lata. Dobrej jakości drewno, ze sprawdzonego źródła można zakupić w firmie Handel Detaliczny Przemysław Selwa. Da nam to pewność, że palimy dobrej jakości opałem, a nasz kominek nie będzie narażony na niekorzystne warunki.