Hodowla świń na fermie - jak to wygląda?

Materiał partnera
2019-10-10
zwierzęta hodowlane

Wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem wśród Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ charakteryzuje się naprawdę dobrym smakiem. Niewiele osób wie jednak, w jaki sposób wygląda hodowla świń na fermie. Świnie to przede wszystkim bardzo inteligentne zwierzęta, które potrzebują specjalnych warunków do wzrostu, dlatego przedstawiamy, jak wyglądają one na fermach.

Hodowla trzody chlewnej na świecie

Według statystyk szacunkowych, w fermach na całym świecie znajduje się około 1 miliarda świń. Liderami w ilości produkcji wieprzowiny są takie państwa jak Stany Zjednoczone, Chiny oraz Niemcy. Masa ubojowa świń mieści się w granicach 110-125 kilogramów i jest osiągana zazwyczaj po okresie 6 miesięcy. Świnie należą do bardzo inteligentnych zwierząt i wymagają specjalnych warunków, które kontrolowane są poprzez prawo.

Jak hodowana jest trzoda chlewna na fermach?

Każde pojedyncze zwierzę należące do trzody chlewnej, wymaga według prawa pomieszczenia o powierzchni co najmniej 1 m² oraz specjalnie wyznaczone dla niego powierzchni na zewnątrz, która musi wynosić nie mniej niż 1,3 m². Świnie to zwierzęta ciekawe z natury, dlatego do ich prawidłowego wzrostu konieczne jest zapewnienie miejsca oraz możliwości do wyjść na większą przestrzeń.

Jednym z ważniejszych procesów przy hodowli trzody chlewnej i produkcji wieprzowiny jest inseminacja. Polega ona na pobrania nasienia od knura rozpłodowego, a następnie na zapłodnieniu samic. Zazwyczaj na miesiąc przed inseminacją lochy znajdują się w oddzielnych klatkach. Po porodzie zazwyczaj powracają do całego stada. Proszenie (czyli poród) to bardzo istotny moment dla świń, dlatego już na tydzień przed przewidywaną datą porodu przenoszone są do kojców porodowych. Po porodzie zostają tam zazwyczaj na około 4 tygodnie. Profesjonalną hodowlą trzody chlewnej zajmuje się Ośrodek Hodowli Zagrodowej „Garzyn”.

Specyficzne (ale bezpieczne i humanitarne) warunki występujące przy przemysłowej hodowli trzody chlewnej, wymagają przeprowadzenia kilku zabiegów na nowo narodzonych prosiętach. Nie są one jednak bardzo bolesne dla samych zwierząt, jeżeli zostaną wykonane przez specjalistów. Najważniejszymi z nich są skracanie ogonów, kastracja i spiłowanie zębów. Kiedy po około 18 tygodniach (czyli 6 miesiącach) świnie są wystarczająco utuczone, przewozi się je do ubojni, gdzie są ogłuszane, a następnie ubijane. Rzadko kiedy dochodzi do sytuacji, w której zwierzęta czują jakikolwiek ból.

Opracowanie artykułu:

Garzyn Sp. z o.o. Ośrodek hodowli zarodowej

ul. Leszczyńska 34, 64-120 Garzyn wielkopolskie
e-mail
www