czas czytania: 2 min materiał partnera

Jakie drewno kominkowe wybrać?

Kominek

Kominki, w których można palić drewnem naturalnym, są doskonałym sposobem na to, aby stworzyć w pomieszczeniu niepowtarzalny i romantyczny klimat. Któż nie chciałby rozłożyć się wieczorem na wygodnym fotelu i wsłuchać się w delikatny trzask palonego drewna? W domach jednorodzinnych często trzeba jednak połączyć proces spalania z właściwościami użytkowymi. Jaki rodzaj drewna sprawdzi się zatem najlepiej?

Rodzaje drewna i jego właściwości

Przede wszystkim trzeba skupić się na faktach. Wszyscy użytkownicy kominków mają do dyspozycji dwa rodzaje opału. Mowa tu oczywiście o drewnie liściastym oraz iglastym. Warto w tym momencie wyraźnie zaznaczyć, że do palenia w kominkach specjaliści nie zalecają drewna iglastego. Dlaczego? Otóż dlatego, że zawiera ono ogromne ilości żywicy, która wręcz strzela w procesie spalania, co przyczynia się do powstania trudnych do usunięcia zanieczyszczeń w pomieszczeniu. Poza tym palące się drewno iglaste wytwarza sporo dymu i sadzy, które z czasem osiadają na przewodach kominowych, co również jest skutkiem bardzo niepożądanym. W kominkach nie należy palić elementami drewnianymi, które były impregnowane lub lakierowane.

W tych przypadkach dym zawierał będzie szkodliwe substancje chemiczne o właściwościach absolutnie niszczących dla ludzkich dróg oddechowych. Najwyższej jakości drewno kominkowe, charakteryzujące się wysoką kalorycznością nabyć można w specjalistycznych hurtowniach. Zdecydowanie należy do nich firma, której właścicielem jest Dariusz Szweda. Dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu, rzetelności i terminowości wykonywanych zleceń firma zdążyła wyrobić sobie opinię jednej z najlepszych. Które rodzaje drewna sprawdzą się najbardziej?

Czym konkretnie warto palić w kominku?

Dobrym rozwiązaniem jest użycie drewna bukowego. Spala się ono w spokojny sposób, przez co jest bardzo wydajne. Wysoką wartością opałową może pochwalić się także dąb. Również spala się bardzo powoli, a dodatkowo wydziela bardzo przyjemny zapach, dlatego tak często używa się go podczas wędzenia potraw na gorąco. Jednakże wielu specjalistów za najlepsze drewno, jakie można użyć do kominków, uważa drewno grabowe. Choć podczas spalania nie tworzy ono okazałego płomienia, daje bardzo dużo ciepła.

Rodzajem drewna, którego powinno się wystrzegać, są przede wszystkim olcha, jesion oraz topola. Przed użyciem drewno kominkowe powinno być również właściwie sezonowane przez okres około 2 lat. Pozwala mu to osiągnąć wilgotność oscylującą w granicach od 15 do 20%, a nie jak w przypadku drewna świeżego, około 80%.