To, że woda jest podstawą zdrowego funkcjonowania naszego organizmu, wie każdy. Jednak zdarzają się sytuację, gdy to właśnie ona jest przyczyną złego samopoczucia, a nawet choroby. Mowa tu przede wszystkim o skażeniach biologicznych i zanieczyszczeniach wody pitnej. Jakie substancje znajdujące się w wodzie mogą nam zaszkodzić? Woda ze studni czy z wodociągów – która będzie zdrowsza?
Co warto wiedzieć o skażeniach biologicznych wody?
Aby woda była określona jako nadająca się do spożycia musi przejść szereg badań i procesów uzdatniających. Jak tłumaczy przedstawiciel Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Błoniu, woda pochodząca z sieci wodociągowej spełnia rygorystyczne normy i podlega regularnym i szczegółowym badaniom. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi nie może ona zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych ani pasożytów w liczbie będącej realnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Najbardziej niebezpieczne bakterie, takie jak Escherichia coli, bakterie grupy coli, enterokoki czy Clostridium perfringens nie powinny w takiej wodzie znaleźć się w ogóle. Niezwykle rzadko zdarza się jednak, że podczas transportu z sieci do naszego domu, ulega ona skażeniu. Aby tego uniknąć, należy dbać o odpowiedni stan rur oraz właściwą temperaturę w instalacji. Jeżeli to dopływ wody zostanie zanieczyszczony, dostawca ma obowiązek niezwłocznie Cię o tym poinformować.
Jakie zanieczyszczenia mogą występować w wodzie ze studni?
Niektórzy decydują się na pobór wody z własnego ujęcia. W takiej sytuacji to po stronie użytkowników jest sprawdzenie, czy nadaje się ona do picia. Jeżeli zależy Ci, aby Twoja rodzina spożywała w pełni przebadaną wodę i poddaną rygorystycznemu uzdatnianiu, sieć miejska wydaje się być najbezpieczniejszym rozwiązaniem. W nieuzdatnionej wodzie ze studni mogą znajdować się bakterie mikroflory jelitowej, bakterie z grupy coli oraz paciorkowce kałowe. Ponadto taka woda może zawierać zbyt dużą ilość żelaza oraz manganu, które odkładają się wewnątrz instalacji, sprzyjając rozwojowi bakterii. Problemem może być również zbyt wysoki stopień twardości wody, który przyczynia się do szybszego zużywania sprzętów i całej instalacji. Poważnym zagrożeniem dla zdrowia są także znajdujące się w wodzie azotany stosowane często w nawozach. Ponadto do wody ze studni przedostają się czasem niebezpieczne dla zdrowia minerały, takie jak ołów i rtęć. Należy mieć świadomość, że taka woda powinna być gruntownie przebadana przynajmniej raz w roku.