Piękna kuchnia powinna być także funkcjonalna. Tym wyróżniają się często zestawy kuchenne na wymiar, które tworzone są na specjalne zamówienie. Meble dopasowywane są do materiałów wykończenia, do rozmieszczenia instalacji sanitarnych, czy też do poziomu nasłonecznienia pomieszczenia. Aby przygotować zatem wysokiej jakości przestrzeń należy ją skrupulatnie zaprojektować!

Wizja lokalna, projekt i wizualizacja

Aby stworzyć wysokiej jakości kuchnię i jej meble, należy przede wszystkim przeprowadzić wizję lokalną. Pracownia meblarska wykonuje wtedy wiele pomiarów, uwzględniając rozmieszczenie gniazdek, okien, wentylacji, czy też instalacji gazowej. Istotne jest określenie także innych elementów pomieszczenia: sposobów wykończenia sufitów, zastosowane oświetlenie, czy też podłoże. Tu warto wiedzieć, że warto remontować kuchnię dopiero po wyborze rodzajów mebli. Jeśli jednak zależy nam tylko na dopasowaniu ich do już zaaranżowanego wnętrza, słuchajmy rad projektowych specjalistów. To oni znajdą tajniki tworzenia kuchni pięknych oraz funkcjonalnych.

Jeśli jesteś zatem zainteresowany stworzeniem wysokiej klasy kuchni na wymiar w wersji rustykalnej, industrialnej, awangardowej, retro, modernistycznej, czy też klasycznej, koniecznie wybieraj pracownie, które analizują wnętrza na podstawie wizji lokalnej, a także które później przygotowują precyzyjny projekt. Warto, aby słynęły także z tworzenia realistycznych wizualizacji 3D. To one pozwalają wielokrotnie dokonać ostatecznej decyzji. Gdzie zatem szukać pomocy? Doświadczonych projektantów, wykonawców i montażystów mebli kuchennych – i nie tylko – znajdziesz w firmie ARLEN. Z jej przykładowymi realizacjami zapoznasz się na dedykowanej stronie www.

Dwie bardzo ważne zasady

Piękna kuchnia to nie tylko wybieranie wysokich jakościowych materiałów, czy też łączenie drewna ze szkłem hartowanym, kamieniem naturalnym, tworzywami sztucznymi, metalem czy technologią LED. Piękno dzisiaj oznacza w branży harmonię, która zapewnia bardzo funkcjonalne użytkowanie kuchni. Ta może być tworzona na podstawie dwóch ważnych zasad.

Pierwszą z nich jest zasada trójkąta roboczego. Mowa o takim tworzeniu zestawów mebli kuchennych, aby podstawowe urządzenia takie, jak zlewozmywak, lodówka i kuchenka, były umiejscowione w kształcie trójkąta o łącznej długości w granicach 7 metrów. Co daje nam taki układ? Przede wszystkim ułatwione przygotowywanie dań – gotowanie staje się proste i przyjemne! Niestety nie zawsze można zastosować zasadę trójkąta roboczego. W przypadku zabudowy jednorzędowej dobry projektant zastosuje jednak alternatywne rozwiązania.

Drugą polecaną przy projektowaniu kuchni zasadą jest zasada pięciu stref funkcjonalnych. Powinny one być ułożone według wskazówek zegara, co również pozwoli na łatwiejsze użytkowanie kuchni. O jakich strefach mowa? O strefie zapasów między innymi z lodówką, o strefie przechowywania gdzie muszą być sztuczce i naczynia, o strefie zmywania, a także przygotowywania i gotowania.