Wraz z nadejściem jesieni, pojawia się wiele sezonowych produktów, wśród których zdecydowanie przoduje dynia. To warzywo jest absolutnie uniwersalne. Można z niego przygotować posiłki na cały dzień, w których wcale nie będzie brakować różnorodności. Jednym z nich są placuszki z dyni, które sprawdzą się jako obiad albo deser, przepis na które znajdziecie poniżej.

Jak zrobić placki z dyni na słodko?

Do zrobienia placków z dyni nie będzie nam potrzebne dużo, nie jest to też skomplikowany proces. Efekty natomiast będą powalające.

Aby zrobić placki z dyni, zacznij od przygotowania samego warzywa. Jego rodzaj jest dowolny, jednak jeśli chcesz podawać placuszki na słodko, najlepiej użyć deserowego rodzaju, na przykład Muscato. Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i włókna. Następnie zetrzyj ją na tarce na najdrobniejszych oczkach – znajdziesz taką w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego). Nie przejmuj się, jeśli zamiast paseczków z dyni zrobi się papka, to nada plackom lepszej konsystencji.

Następnie wymieszaj jogurt z trzema jajkami i dodaj do tego startą dynię, dokładnie mieszając łyżką. Do osobnej miski wsyp mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Dodaj też saszetkę cukru wanilinowego lub dwie łyżki cukru i odrobiną esencji waniliowej. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i dosyp do dyni, a następnie wymieszaj wszystko do rzadkiej masy.

Placki z dyni smaż przez około 2 minuty na każdej stronie.

Posyp je cukrem pudrem, dodaj jogurtu naturalnego lub dżemu brzoskwiniowego albo polej syropem klonowym.

Składniki, które będą ci potrzebne to:

  • 400 g dyni
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • saszetka cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • olej roślinny
  • dżem brzoskwiniowy

Jak zrobić placki z dyni na słono?

Jest to proces bardzo podobny to sposobu wykonania placków z dyni na słodko, musimy tylko zmienić kilka szczegółów, tak aby nadać plackom wytrawnego smaku.

Dynię obierz i zetrzyj na tarce jak powyżej. Następnie wbij trzy jajka do miski, dodaj soli, pieprzu i słodkiej papryki według uznania. Jeśli wolisz wyrazistsze smaki, możesz użyć ostrej papryki. Roztrzep jajka z przyprawami i dodaj je do startej dyni. Wymieszaj je dokładnie. Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj powstałą masę.

Smaż placki po dwie minuty na każdej stronie. Podawaj z jogurtem naturalnym albo sosem pomidorowym.

  • 400 g dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • sos pomidorowy

Dla dbających o linię – placki z dyni fit

Odchudzanie się nie oznacza, że trzeba rezygnować ze wszystkich rzeczy, które sprawiają nam przyjemność. Nie ma sensu katować się dietami bez smaku, bo potem tylko rzucimy się na jedzenie. Możemy natomiast wprowadzić kilka drobnych zmian w przepisach, z których korzystamy, aby nie rezygnować z naszych celów a wciąż jeść pysznie.

W przypadku placuszków z dyni mąkę pszenną można zamienić na owsianą – nada potrawie delikatnego smaku i nie przytłoczy jej. Zamiast cukru użyjmy mniej kalorycznego ksylitolu, natomiast smażmy na nieprzywierającej patelni a jeśli takiej nie mamy – posmarujmy ją cienko olejem kokosowym.

Poddajmy je ze świeżymi owocami albo dżemem nisko słodzonym 100%. W jednym placku o średnicy 10 centymetrów (bez dodatków) będzie około 100 kalorii.