Piwo to napój alkoholowy, który otrzymujemy w wyniku fermentacji brzeczki, czyli wyciągu ze słodu browarnianego i dodatku chmielu. Jego historia sięga wielu tysięcy lat przed naszą erą, dlatego to jeden z najbardziej ponadczasowych trunków na świecie. Jego domowa produkcja nie tylko jest możliwa, ale też bardzo łatwa. Co powinieneś kupić i jak zabrać się za warzenie piwa?
Kto może warzyć piwo?
Warzeniem piwa na potrzeby własne może zajmować się tak naprawdę każdy. W dzisiejszych czasach dostęp do niezbędnych artykułów jest łatwy, a Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych organizuje w ciągu roku wiele różnych warsztatów i konkursów. W czasie ich trwania można nie tylko nauczyć się produkcji domowego piwa, ale także posmakować najpopularniejszych ich rodzajów oraz autorskich receptur. Na samym początku warto skupić się na przepisach najłatwiejszych, a dopiero później stopniowo poszerzać swoją wiedzę i umiejętności.
Pamiętajmy, że warzenie piwa to proces długotrwały i wymaga cierpliwości. W czasie produkcji może dojść do jego rozlania się, dlatego nie powinniśmy warzyć piwa w mieszkaniu. Najbezpieczniej będzie robić to w piwnicy lub garażu. Pomieszczenia te powinny być przede wszystkim suche i czyste.
Niezbędne wyposażenie dla początkujących
Zestawy do warzenia piwa, jak i pojedyncze gadżety można znaleźć między innymi na stronie internetowej firmy Azteq, która prowadzi sprzedaż wysyłkową. Jako początkujący warzelnik potrzebujesz:
- Garnka – jego wielkość powinna być odpowiednia dla ilości piwa, na jakiej nam zależy. Optymalne jest minimum 30 litrów.
- Kuchenki gazowej – jeśli chcemy uniknąć warzenia piwa w domowej kuchni, można zaopatrzyć się w palnik i stojak.
- Brekwitu, ekstraktu słodowego lub słodu.
- Drożdży – specjalne drożdże piwowarskie górnej fermentacji.
- Chmielu – jego poszczególne rodzaje nadają piwu różnorodnego smaku i właściwości.
- Pojemnika fermentacyjnego – na samym początku wystarczy najtańszy, plastikowy pojemnik w zastawie z kranikiem.
- Butelek, kapsli oraz kapslownicy – do przechowywania nawarzonego piwa.
Jak warzyć piwo słodowe?
Do garnka należy wlać wodę i ogrzać ją do temperatury 38 stopni, a następnie stopniowo dodawać rozdrobiony słód. Temperaturę utrzymujemy przez około 45 minut, po tym czasie zwiększamy ją na 20 minut do 63 stopni, a na samym końcu na kolejne 20 minut do 72 stopni. Drugim etapem jest filtracja (oddzielenie młóta od brzeczki). Dopiero po niej możemy dodać chmielu, po czym gotować – w zależności od rodzaju – od 5 do 60 minut. Tak przygotowane piwo chłodzimy do 18 stopni, po czym przelewamy do fermentatorów, dodajemy drożdży i odstawiamy. Okres fermentacji trwa zwykle około 3 tygodnie, z czego pierwsze 2 to fermentacja burzliwa, a pozostały fermentacja cicha. Ostatnim krokiem jest przelanie do butelek i kapslowanie. Po dwutygodniowym leżakowaniu piwo jest gotowe do degustacji.