Jaki węgiel najlepiej sprawdzi się do ogrzania domu?

Materiał partnera
2019-06-24
węgiel

Każdego roku przed nastaniem zimy właściciele domów jednorodzinnych dokonują zakupu opału. Mimo dostępu do różnego rodzaju paliwa, to właśnie węgiel jest tym, które wybierane jest przez Polaków najczęściej. Nie bez znaczenia jest cena, ponieważ opał ten uchodzi za jeden z najtańszych. Jaki rodzaj węgla wybrać, by cieszyć się ciepłem w domu na dłużej?

Węgiel kamienny a węgiel brunatny

Węgiel kamienny to najpowszechniej wykorzystywane na terenie naszego kraju paliwo stałe. Charakteryzuje się wyraźnym czarnym kolorem i dużą twardością. Dzięki wyższej zawartości czystego węgla- która może sięgać nawet 90%- węgiel kamienny jest bardziej kaloryczny od węgla brunatnego. Ten z kolei wyróżnia się brązowym kolorem i znaczną kruchością. Doskonale chłonie wodę, czego niestety nie można uznać za zaletę. Węgiel brunatny ma dużo niższą wartość opałową niż węgiel kamienny. Wykorzystywany jest głównie w przemyśle, choć coraz częściej można spotkać go także w składach węgla. Dzięki swojej atrakcyjnej cenie znajduje wielu kupców, którzy decydują się ogrzewać dom przy jego pomocy. Zanim jednak węgiel brunatny nada się do spalenia, należy go dobrze osuszyć. Specjaliści radzą, by zakupu dokonać na początku lata. Zyskujemy wówczas pewność, że do zimy uzyska on odpowiednią wilgotność. W popularnych składach węgla takich jak np. Nat-Oli można znaleźć także miał węglowy, ekogroszek oraz brykiet, które także służą jako paliwo stałe.

Taniej nie znaczy lepiej

Wielu właścicieli domów jednorodzinnych kupując opał na zimę sugeruje się głównie ceną. Najtańszy węgiel często jest najchętniej wybierany. Tymczasem ważniejsza od ceny jest jego jakość oraz rodzaj pieca, który zamontowany jest w domu. Należy pamiętać, że im bardziej kaloryczny jest węgiel, tym lepsza jest jego jakość. Aby ogrzać dom za pomocą tańszego opału należy zwyczajnie kupić go więcej. Oszczędności związane z niższą ceną nabycia towaru są więc tylko pozorne. Wybór węgla o wyższej kaloryczności- węgla kamiennego- będzie kosztował nas więcej, ale jego spalanie jest o wiele bardziej efektywne, dzięki czemu w całym sezonie grzewczym zużyjemy mniej paliwa stałego.

Sprawny piec i polecany skład węgla

Niezwykle istotna jest także sprawność samego pieca. Wysokiej klasy urządzenie rozprowadza ciepło nawet do kilkunastu godzin od czasu rozpalenia. Zanieczyszczony lub niepoprawnie działający piec będzie wymagał większej ilości opału. W węgiel należy zaopatrywać się tylko w sprawdzonych składach węgla. Mamy wówczas gwarancję, że towar będzie odpowiednio suchy. Nie bez znaczenia jest miejsce wydobycia surowca, często świadczy ono o jego jakości. Aby mieć pewność, że kupujemy opał wysokiej klasy, warto poprosić sprzedawcę o przedstawienie stosownych atestów, które to potwierdzą.