Śmietankowe, owocowe, pistacjowe, orzechowe, czekoladowe, okrągłe, kwadratowe, w kształcie serca, ze zdobieniami i napisami, z polewami oraz posypkami, czy też z jadalnymi kwiatami – rodzajów tortów weselnych jest wiele, a tradycja wymaga, aby wjechał on na salę w kulminacyjnym momencie wesela. Aby jednak zachwycić gości zarówno estetyką, oraz smakiem wypieku, warto go zaprojektować. Dzisiaj tysiące par decyduje się zatem na niestandardowe i ciężkie w jednoznacznym opisaniu torty artystyczne!

Cechy tortu artystycznego

Tort artystyczny może mieć różny smak. Może on być bardzo słodki, a może też przełamywać słodycz kwaskowatością, czy nawet odrobiną goryczy. Jeśli chodzi o walory smakowe, artystyczny tort nie może być oczywisty! Jego składniki muszą niemalże przechodzić przez siebie, tworząc unikalny i trudny do podrobienia smak. Osiągane jest to dzięki wykorzystywaniu wielokrotnie składników egzotycznych, mało popularnych w Polsce, a nawet takich, po które cukiernicy rzadko sięgają, ze względu na swoje powszechnie inne  zastosowanie. Pomysłów na smak tortu może być wiele… Tu liczy się jednak próbowanie różnych gatunków ciast, a także bardzo szeroka kulinarna wiedza cukierni. Najlepsze z nich kierując się ideą kuchni fushion, która łączy smaki różnych kultur, są w stanie przygotować wyjątkowe wypieki, również pod kątem estetycznym.

Jeśli chodzi o wizualny aspekt tortu weselnego artystycznego, podkreślić należy to, że liczy się przede wszystkim kreatywność. Ciasto może przybrać dzisiaj niemalże dowolny kształt, a także dowolny kolor. Warto jednak, aby idealnie harmonizował się z całą stylistyką ślubu, wyglądem sukni panny młodej, a także ze strojem pana młodego. Artystyczny tort może być zatem zarówno bardzo elegancki, jak i też humorystyczny. Jeśli chodzi zaś o konsystencję i strukturę, dzisiaj nie tylko popularne są tory np. biszkoptowe, ale także lodowe.

Zaprojektuj swój tort

Przed zamówieniem tortu weselnego, zawsze należy udać się do pracowni cukierniczej, gdzie przedstawione zostaną zarówno nasze wizje i pomysły, jak i te doświadczonych cukierników. To oni zaprezentują nam między innymi różne „bukiety smakowe”, które będą podstawą do projektowania tortu pod wizualnym kątem. Warto przy tym posiłkować się zdjęciami z Internetu, czy modnymi katalogami branżowymi, oraz ślubnymi. Czasem – jeśli zależy nam na dokładnym określeniu smaku ciasta – firma cukiernicza, przygotuje nawet na kilka miesięcy przed ceremonią, próbkę danego tortu. Mowa nie o tworzeniu całego tortu próbnego, uwzględniając również jego planowaną estetykę, ale o przekazaniu takiej wersji, która pozwoli przede wszystkim określić walory smakowe wypieku. O to dba między innymi KRAINA SŁODYCZY – WYRÓB SŁODKOŚCI Marty Wróbel, która tworzy wyjątkowe „projekty”. Torty weselne mogą przybierać bowiem formę piramid utworzonych z babeczek, lodowych schodków w różnych kolorach, czy też niebiańskich puszystych chmurek podawanych z owocami! Wszystko zależy od naszych oczekiwań, wyobraźni oraz od budżetu…