Wysłodziny browarniane zwane inaczej młótem browarnianym, stosowane są głównie jako pokarm dla zwierząt gospodarczych. Hodowcy kur stosują takie produkty w formie suchej karmy, a większe gospodarstwa stawiające na produkcję mleka wykorzystują świeże wysłodziny do przygotowywania pasz dla krów. Młóto browarniane ma bowiem dużą zawartość białka i błonnika, a także znane jest z własności mlekopędnych. Jak się jednak okazuje, wysłodziny mają więcej unikalnych cech. Z powodzeniem są one zatem wykorzystywane również w różnych działalnościach pozarolniczych. O jakim zastosowaniu mowa?

O wysłodzinach słów kilka

Zanim przedstawimy pozarolnicze zastosowanie wysłodzin browarnianych, warto przypomnieć, czym tak naprawdę one są. Przede wszystkim uznaje się je za odpady poprodukcyjne piwa o pochodzeniu roślinnym. Według przepisów, wysłodziny zwane także młótem browarnianym czy browarniczym, są świeżym odpadem o kodzie 02 07 80 i o następujących cechach:

  • barwie jasnobrązowej,

  • charakterystycznym swoistym zapachu chlebowym,

  • wysokiej zawartości odcieku,

  • suchej masie na poziomie 18-23%,

  • składnikach wyjściowych w postaci słodu jęczmiennego, jęczmienia, pszenicy, ryżu, kukurydzy poddanych procesowi ważenia.

Wysłodziny browarniane w ogrodnictwie

Skoro młóto browarniane może stanowić wysokoenergetyczny i pełen minerałów pokarm dla zwierząt, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je również w ogrodnictwie. Doskonale wiedzą o tym ogrodnicy, którzy zajmują się hodowlą wrzosów, magnolii, borówek, hortensji oraz innych roślin, które najlepiej wzrastają na glebie kwaśnej. W czym pomaga zatem ogrodnikom młóto browarniane?

Odpad ten stanowi naturalny i prosty w użyciu nawóz służący do zakwaszania gleby. Chętnie kupowany jest on przez gospodarstwa szkółkarskie, ponieważ doskonale zakwasza ziemię pod uprawę iglaków takich jak świerk kłujący, tuje, jałowce, cyprysik groszkowy czy jodła koreańska. Młóto browarniane dobrze sprawdza się też jako nawóz dla roślin ozdobnych, w tym dla klonu palmowego i paproci.

Młóto browarniane w hodowli grzybów

Wysłodziny browarniane nie tylko stosowane są przez ogrodników i szkółkarzy, ale też przez producentów grzybów jadalnych. Można je użyć jako podłoże o dużej zawartości celulozy, które stanie się pożywką dla pieczarek, grzybów leczniczych czy też boczniaków. Młóto browarniane pełne jest cennych minerałów, a także białka. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko może ono dostarczać grzybom ważnych substancji. Wysłodziny cenione są przez producentów między innymi pieczarek również za:

  • eliminowanie rozwoju pleśni w hodowli grzybów,

  • utrzymywanie właściwej wilgotności podłoża przy wzroście grzybów,

  • atrakcyjną cenę, korzystniejszą od zakupu alternatywnych mieszanek.

Dodać jednak należy, że podłoże dla grzybów nigdy nie może być przygotowywane z samego młóta browarnianego. Musi być ono tworzone również z otrębów pszennych, węglanu wapnia, troci bukowych i innych wypełniaczy. Jeśli chodzi o zakup wysokiego jakościowo młóta, oferuje je firma DOMINO z Żywca.

Wysłodziny i ich zastosowanie w biogazowniach

Coraz większe znaczenie wysłodziny browarniane odgrywają w produkcji energii elektrycznej i cieplnej w biogazowniach, co zawdzięczają zawartości metanu w biogazie. Młóto lepiej sprawdza się przy takim zastosowaniu nawet od kiszonki z traw i od innych materiałów roślinnych. Uszczegółowiając, wysłodziny browarniane w biogazowniach stosowane są do zagęszczania i zwiększania wydajności biogazowej mieszanki substratów wykorzystywanych jako tzw. wkład. Ich dużą zaletą jest też to, że:

  • pozwalają generować przy produkcji biogazów dużą oszczędność,

  • jako produkt recyklingowy można uzyskać przy jego wykorzystaniu dofinansowanie,

  • przy produkcji biogazu rolniczego między innymi z młóta powstaje pulpa pofermentacyjna, a ona z powodzeniem może być użyta jako nawóz.

Mniej popularne zastosowania młóta browarnianego

Nie każdy wie o tym, iż młóto browarniane z powodzeniem można wykorzystać również jako dodatek spożywczy dla człowieka. Specjalnie obrobione wysłodziny spełniające restrykcyjne normy oraz standard HACCP sprawdzają się między innymi w branży piekarskiej i cukierniczej. Młóto stanowi bowiem sycący i zdrowy składnik ciastek, chleba oraz wielu innych wyrobów.

Kolejnym mniej popularnym wykorzystaniem odpadów poprodukcyjnych piwa, to tworzenie wysokiej klasy ekologicznych kremów. Wyciągi z wysłodzin zwłaszcza ziarna jęczmienia mają silne działanie nawilżające. Pozwalają znacznie ograniczyć utratę wody ze skóry, sprzyjając procesom regeneracji naskórka. Najczęściej wysłodziny wykorzystywane są jednak przez mniejszych producentów stawiających na ekologiczne rozwiązania, co ma związek z szybkim psuciem się świeżego młóta. Tylko po zasuszeniu i zakiszeniu może ono być wykorzystywane przez ponad 3 lata.

Podsumowanie

Młóto browarniane stanowi biomasę, która nie tylko pozwala przygotowywać pokarm dla zwierząt, w tym pasze i kiszonki. Pozarolnicze zastosowanie wysłodzin dotyczy branż kosmetycznej, energetycznej, ogrodniczej, a nawet spożywczej, a dużą zaletą tych materiałów jest ich niewielka cena. Wysłodziny gwarantują też korzystne wyniki produkcyjne związane z jakością i wydajnością. Jako, iż zaliczane są do produktów ekologicznych, ich znaczenie będzie z roku na rok rosło, zwłaszcza że z każdym rokiem rośnie w Polsce produkcja piwa.