Odpowiedzialny hodowca bydła mlecznego zaspokaja zarówno potrzebę produkcyjną wysokich ilości mleka i jednocześnie dba o zdrowie swojej hodowli. Jednym z właściwych podejść jest zapewnienie prawidłowego żywienia krowom, w każdej fazie laktacji oraz w czasie posuchy. To od żywienia powinno rozpocząć się dobre podejście do hodowli bydła mlecznego, którego żywotność, produktywność i zdrowie zależą w głównej mierze od zaspokojenia zapotrzebowania na wszelkiego rodzaju składniki w jakościowej diecie.

Zaspokojenie zapotrzebowania w odpowiednich fazach laktacji

Zastanawiając się nad prawidłowym żywieniem stada w okresach laktacji, musimy wziąć pod uwagę najważniejsze czynniki wpływające na ilość i jakość produkowanego mleka. Kolejnym zadaniem na liście powinno być zapewnienie prawidłowego żywienia, jakościowego pokarmu, który zaspokoi zapotrzebowanie zarówno na pasze objętościowe, jak i treściwe.

Wraz z postępem kolejnych faz laktacji powinniśmy zwiększać ilość paszy objętościowej, dbając by procentowy jej udział rósł od 40 nawet do 100 procent, w zależności od specyficznych wymagań każdego gatunku bydła. Tak więc w pierwszej z faz laktacyjnych będziemy podawać od 60 do 50 procent paszy treściwych, w drugiej od 40 do 30, a w trzeciej 20 i mniej. Ostatecznie w fazie zasuszenia ważne jest, aby podawać od 90 do 100 procent paszy objętościowej, która pomoże doprowadzić bydło do odpowiedniego stanu, by proces znów mógł się zapętlić.

Zapotrzebowanie na energię

W pierwszych i kolejnych fazach laktacji u bydła mlecznego może wystąpić deficyt energetyczny, a ubytek energii z organizmu zwierzęcia należy zaspokoić odpowiednio przygotowaną paszą. Ważnym jest także zaspokojenie potrzeby na białko roślinne, dzięki czemu zabezpieczymy nasze krowy przed zbytnią utratą wagi. Pamiętając oczywiście o tym, że białko i tłuszcze są wykorzystywane do produkcji mleka, musimy zadbać, by bydło nie straciło ani energii, ani zapasów składników niezbędnych do jego produkcji. Istotne jest, by utrata wagi nie przekraczała 5 do 10 kg w przeciągu pierwszych 5 tygodni laktacji. Nadmierne chudnięcie zdecydowanie doprowadzi do zmniejszenia produkcji mlecznej.

Jakość mleka

Jest ona uzależniona od jakości i rodzaju proponowanej zwierzętom paszy. Im większy udział pasz treściwych, tym krowie mleko będzie mniej tłuste. Podobne działanie ma zwiększenie spożycia paszy, czy rozdrobnienie pasz suchych. Aby zapewnić także najwyższa jakość i duża ilość mleka należy zapewnić bydłu mlecznemu stały dostęp do źródła wody pitnej. Przeciętne zapotrzebowanie na wodę dla krów mlecznych wynosi około 50 litrów dziennej dawki. Aby zaspokoić zaś zapotrzebowanie na jakościowy pokarm, należy zwrócić się po niego wyłącznie do sprawdzonych i pewnych producentów, którzy gwarantują jakość swoich wyrobów. Takich producentów jak Mlek-Mar, który od lat dba o zdrowie, pożywienie, higienę i żywotność bydła mlecznego. Który z powodzeniem świadczy usługi najwyższej jakości, obsługując wielu klientów na rodzimym rynku hodowlanym.

Zaspokojenie zapotrzebowania na jakościowy pokarm jest podstawą każdej hodowli bydła mlecznego. To od pokarmu zależy nie tylko ilość produkowanego mleka, ale i zdrowie oraz żywotność krów mlecznych z naszego stada. Warto stawiać więc na sprawdzonych producentów, którzy doskonale znają się na swojej pracy, by zadbać o dobro własnej hodowli.