Azot jest najważniejszym składnikiem pokarmowym dla roślin, gdyż służy im do wzrostu i budowania plonu. Wygodną opcję stosowania azotu stanowi tzw. RSM, czyli wysoko skoncentrowany roztwór saletrzano-mocznikowy, gdyż zawiera on trzy formy tego elementu – azotanową, amonową i amidową. Sprawdź, czym charakteryzuje się ten rodzaj nawozu oraz w jaki sposób należy go używać.
Czym jest RSM?
Jest to nawóz doglebowy, który to, jak zostało wspomniane, zawiera trzy formy azotu. Dzięki temu charakteryzuje się szybkim i długotrwałym działaniem – rośliny mają stały dopływ azotu w okresie wegetacji. Ponadto, jest to produkt łatwo przyswajalny dla roślin. W porównaniu do nawozów azotowych sypkich, RSM wyróżnia się mniejszą pracochłonnością stosowania, precyzją dawkowania, a także wysoką skutecznością – nawet w okresie niedoboru wilgoci w glebie. Kolejną zaletą roztworu saletrzano-mocznikowego jest ograniczona zawartość dodatków balastowych – wypełniaczy lub antyzbrylaczy. To przekłada się na atrakcyjną cenę tego produktu. Zaoszczędzić można także przy aplikacji nawozu, gdyż możemy zrobić to równocześnie z nawozami mikroelementowymi.Dodatkowym plusem RSM jest wszechstronność zastosowania. Produkt ten może bowiem być stosowany na wszystkich rodzajach gleby, w różnych okresach roku i fazach wegetacji roślin. Jego działanie uniezależnione jest od opadów atmosferycznych czy też wilgotności gleby. Możemy wykorzystywać RSM na uprawach zboża, kukurydzy, rzepaku, ziemniaków, warzyw, roślin sadowniczych oraz użytkach zielonych.