Polskie potrawy serwowane w dobrych restauracjach

Materiał partnera
2019-09-28
kuchnia polska

Polacy lubią dobrze doprawione i wyraziste potrawy. W naszej kuchni nie brakuje dań wykwintnych, wymagających szczególnych składników, które są serwowane podczas specjalnych okazji. Jednak dominuje tu jedzenie proste, zazwyczaj niedrogie, ale za to niezwykle smaczne. Każde danie reprezentowane przez polską kuchnię można przygotować samodzielnie, ale można też skosztować je w dobrych restauracjach, takich jak Sagan Kuchnia Polska z Zielonej Góry.

Po polsku – pysznie i konkretnie

Polskie dania są dość ciężkie. W większości ich bazą są węglowodany, a dokładniej wszelkie zboża. Uwielbiamy pieczywo, w szczególności świeży i chrupiący chleb, pierogi (ruskie, leniwe, z kapusta i grzybami), kluski. Spożywamy też spore ilości kaszy. Dzięki duzemu zalesieniu w naszej kuchni nie brakuje grzybów, orzechów, owoców leśnych (poziomki, jeżyny) oraz ziół. Tradycyjna kuchnia polska ma bogatą historię. Do dziś zarówno w domach, ale przede wszystkim w restauracjach jest inspiracją dla szefów kuchni do tworzenia przepisów w oparciu o stare receptury. Większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i pieczonego kurczaka z groszkiem i marchewką albo czerwonymi buraczkami. Kotletowi schabowemu zazwyczaj towarzyszą ziemniaki z wody i gotowana kiszona kapusta. Rolada śląska bez szarych klusek i modrej kapusty nie byłaby już tym samym daniem. Żurek i biała kiełbasa to przecież nieodłączne dania na wielkanocnym stole. A bez sałatki jarzynowej, galarety i dobrego, bogatego w składniki i kwaśnego bigosu nie może odbyć się żadna uroczystość rodzinna. Do tego dochodzą wyborne ciasta. Sernik, makowiec, który jest obowiązkowym punktem na mapie wielkanocnego i bożonarodzeniowego stołu, miodownik czy pleśniak goszczą w polskich domach przy okazji świat bądź na co dzień.

Na miejscu i na wynos

Poza tym, że możemy zjeść smacznie w restauracji, mamy możliwość zamówienia jedzenia na wynos. Wiele lokali gastronomicznych prowadzi również działalność cateringową. Szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy cieszą dużym zainteresowaniem. Zamawiając potrawy i z dobrej i sprawdzonej restauracji , mamy pewność, że będą wszystkim smakować, a my zaoszczędzimy przy tym czas. W zależności od okazji można poprosić o przygotowanie wszelkiego rodzaju zup takich jak np. rosół, barszcz czerwony, zupa grzybowa, dania mięsne w postaci np. zrazów wołowych czy wieprzowych, kotletów, klopsików czy sałatki i bukiety surówek.

Jeśli nie mamy ochoty robić imprezy w domu, możemy ją zorganizować w restauracji. Nie musimy martwić się o gotowanie i sprzątanie i mamy pewność, że goście będą najedzeni i zadowoleni.

Opracowanie artykułu:

Sagan Kuchnia Polska Sylwia Wasiak-Guglenko

pl. Pocztowy 5, 65-305 Zielona Góra lubuskie
e-mail