Usługi cateringowe wykorzystywane są dzisiaj podczas organizacji konsolacji, studniówek, wesel, urodzin, czy nawet większych spotkań rodzinnych w okresie świątecznym. Specjalnym rodzajem cateringu, jest jednak ten bankietowy, z którego korzystają liczne firmy oraz instytucje. To ten rodzaj usług gastronomicznych, musi wyróżniać się najwyższym poziomem profesjonalizmu.

Kiedy catering bankietowy jest wykorzystywany?

Catering bankietowy dotyczy przede wszystkim gal biznesowych, które organizowane są przez ośrodki przemysłowe, firmy handlowe, czy też korporacje, do promocji swojej marki, czy do uhonorowania ciężkiej pracy swoich zespołów. Wielokrotnie są to rocznice założenia danej spółki, czy imprezy zamknięte lub otwarte, z okazji otwarcia nowych oddziałów przedsiębiorstwa.

Catering bankietowy, nie tylko jednak jest świadczony dla podmiotów gospodarczych, ale również dla instytucji. Tu najczęściej wymienia się te kulturalne takie, jak opery, filharmonie i teatry. To one po swoich premierach, organizują we własnych przestrzeniach branżowe bankiety, na których muszą znaleźć się przekąski oraz wykwintny alkohol. Jest to wyraz nie tylko radości z osiągniętego sukcesu, ale też zabieg promocyjny, czy okazja na zebranie się w jednym miejscu całego środowiska artystycznego, od twórców, po krytyków

Potrawy cateringu bankietowego

Catering bankietowy znacznie różni się od tego weselnego, czy urodzinowego. Na bankietach najczęściej zapewniane są bowiem potrawy na zimno i różnego rodzaju przekąski. Często mowa o daniach kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej, marokańskiej, czy też meksykańskiej. Warto jednak podkreślić coraz większe zainteresowanie również daniami wykwintnymi staropolskimi. To one w ostatnich latach są popularne podczas modnych bankietów, które wielokrotnie w ten sposób promują polską kulturę wśród zagranicznych gości – np. kontrahentów.

Czym wyróżniają się firmy oferujące catering bankietowy?

Firmy zajmujące się przygotowywaniem cateringu bankietowego, przede wszystkim zatrudniają wykwalifikowanych kucharzy, którzy zwracają uwagę na jakość potraw, ich wyjątkowość i niezwykłość, a także na ich estetykę. To właśnie ona ma olbrzymie znaczenie podczas różnego rodzaju gal biznesowych.  Ważne są także szerokie kompetencje logistyczne, w tym terminowa realizacja zlecenia, według wszystkich wyznaczników podanych przez zamawiającego. Te zawsze w 100% wypełnia firma cateringowa MARO, która posiada duże doświadczenie branżowe, a która słynie ze swojej rozbudowanej i różnorodnej oferty!