Restauracyjna kuchnia to miejsce, które każdego dnia jest narażone na uszkodzenia i zanieczyszczenia podczas naturalnej eksploatacji. Meble powinny być przede wszystkim trwałe i odporne na szkodliwe czynniki środowiska, takie jak wysokie temperatury, wilgoć lub tłuszcz. Na co należy zwracać uwagę, podczas wyboru mebli do kuchni, aby mieć pewność, że będą inwestycją na lata?

Solidny materiał

Podczas wyboru mebli trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał, z którego zostały wykonane. Ważne jest, aby był odporny na czynniki takie jak:

  • Wysokie temperatury – żeby móc swobodnie stawiać na blaty rozgrzane garnki i naczynia.
  • Tłuszcz – a także inne uporczywe zabrudzenia. Powinny być łatwe w czyszczeniu, aby móc zachować jak najwyższy poziom higieny.
  • Wilgoć – meble w kuchni są narażone nie tylko na zachlapanie wodą, ale też dużą wilgotność powietrza, głównie przez parę wytwarzaną podczas gotowania. Powinny być też często myte, dlatego muszą być odporne na wilgoć, nawet kiedy są na nią narażone przez cały dzień.

Najlepiej sprawdzają się meble produkowane ze stali nierdzewnej wg PN OH18N9/AISI304/1.4301. Producentem, który dodatkowo posiada pozytywną opinię Państwowego Zakładu Higieny, jest firma Komat, której siedziba znajduje się w Romanowie Dolnym na terenie województwa wielkopolskiego. Meble są nie tylko odporne na czynniki środowiska, ale też niezwykle estetycznie wykonane.

Jakie meble kupić?

Kuchnia powinna być zorganizowana w taki sposób, aby praca w niej była łatwa i komfortowa. Powinny znaleźć się tylko takie meble, które faktycznie będą potrzebne, żeby niepotrzebnie nie zagracać pomieszczenia. Meble, które warto kupić:

  • Stoły i blaty – powinny zapewniać wystarczająco dużą powierzchnię pracy dla kucharzy. Im więcej blatów, tym lepiej i wygodnie się pracuje w kuchni.
  • Szafki i półki wiszące – rząd wiszących szafek to doskonałe wykorzystanie wolnego miejsca, zwłaszcza w mniejszych kuchniach.
  • Regały – są przede wszystkim pojemne, pomieszczą dużą ilość wyposażenia.
  • Szafy zamknięte – przydadzą się do składowania rzeczy, które nie powinny znajdować się na wierzchu, na przykład czystych naczyń.
  • Zlewy – zlewy w restauracyjnej kuchni muszą być sporych rozmiarów, aby bez problemu móc w nich wyszorować duże garnki.

Zanim przystąpi się do zakupu mebli ze stali nierdzewnej, warto najpierw wykonać chociaż wstępny projekt kuchni, aby móc odpowiednio ją zagospodarować. Nie trzeba prosić o to specjalisty, wystarczy samemu zastanowić się, które meble i urządzenia będą najpotrzebniejsze, a następnie rozplanować ich rozmieszczenie w kuchni.