Krajalnica – przydatne narzędzie w kuchni

Materiał partnera
2019-09-22
Krojenie chleba

Noże to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Znajdziemy w niej noże różnych rozmiarów i kształtów o rozmaitym przeznaczeniu. Jest jednak inne narzędzie o podobnym zastosowaniu, które warto mieć. Jest nim krajalnica. Dzięki niej możliwe jest cięcie idealnie równych kromek chleba czy plasterków sera, wędliny czy też owoców lub warzyw. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Cechy funkcjonalnej krajalnicy

Decydując się na wybór krajalnicy do naszej kuchni, musimy pamiętać przede wszystkim o niebezpieczeństwie związanym z jej użytkowaniem. Niewłaściwe postępowanie podczas krojenia może skończyć się poważnymi ranami. Dlatego powinniśmy zdecydować się na urządzenie wyposażone w rozwiązania, które mają zapewnić nam ochronę. Do takich należeć będzie antypoślizgowa podstawa, dzięki której krajalnica pieczywa nie będzie się przesuwać podczas krojenia lub możliwość trwałego przymocowania do blatu. Warto zwrócić uwagę też na specjalne dociskacze, które przyciskają produkty do ostrza i osłaniają nasze palce.

Ogromne znaczenie ma też nóż do krajalnicy. Sprawdźmy materiał, z jakiego jest on wykonany, średnicę oraz kształt. W większości przypadków krajalnica wyposażona jest w jeden uniwersalny nóż, jednak znajdziemy też zaawansowane modele z całym zestawem ostrzy. Pamiętajmy również o materiale, z jakiego wykonana jest krajalnica. Lekkie urządzenia z tworzywa sztucznego sprawdza się, jeśli nie korzystamy z nich zbyt często. Przy intensywnym użytkowaniu lepszym rozwiązaniem będzie natomiast krajalnica stalowa.

Przydatną funkcją będzie możliwość regulacji grubości krojenia, tak samo, jak regulacja prędkości krojenia. Warto to rozważyć, jeśli krajalnica nie będzie wykorzystywana jedynie do chleba, ale również innych produktów, takich jak wędliny czy ser. Nachylony podajnik natomiast ułatwia przesuwanie krojonego produktu.

Naprawa uszkodzonej krajalnicy

Krajalnica jest urządzeniem elektrycznym i jako takie ma ograniczoną żywotność. Ta zależy od jakości wykonania, a także częstotliwości i poprawności ich użytkowania. Co możemy zrobić w przypadku awarii krajalnicy? Na szczęście, nie jest konieczna wymiana sprzętu na nowy – nie zanim będziemy mieli pewność, że krajalnicy nie da się uratować.

Naprawa krajalnic pieczywa zajmują się specjalistyczne firmy, takie jak Wal-Max w Lublinie. Najczęściej uszkadzanym elementem jest nóż. Z biegiem czasu ulega on stępieniu, podobnie z resztą jak tradycyjny nóż. Serwis krajalnic do chleba może zająć się wymianą lub ostrzeniem noży do krajalnic. Pamiętajmy, że sprawnie działający nóż to podstawa bezpiecznego korzystania z krajalnicy i nie lekceważmy pojawiających się problemów.

Opracowanie artykułu:

Wal-Max Kamil Walentyn

ul. Ochotnicza 9/16, 20-012 Lublin lubelskie
e-mail