Otwarcie własnego punktu gastronomicznego to doskonały pomysł na biznes. W końcu nigdy nie brakuje chętnych, by wrzucić coś na ząb. Aby jednak wystartować z działalnością gospodarczą w tej branży, należy odpowiednio przygotować wybrany lokal pod kątem bezpiecznego przygotowywania posiłków i obsługi gości. Kluczowe jest więc wyposażenie restauracyjnej kuchni. Zwykłe meble z salonu nie zdadzą w tym wypadku egzaminu. Jakie rozwiązania polecane są przez ekspertów?

Meble nierdzewne – must have każdej dobrej restauracji

Praktycznie każda dobra restauracja wyposażona jest w meble ze stali nierdzewnej. Spotkamy je także w mniejszych punktach gastronomicznych takich jak fast foody, cukiernie czy lodziarnie. Dlaczego wyposażenie tego typu cieszy się taką popularnością? Jak informuje specjalista z firmy GP Production – meble ze stali nierdzewnej mają w zasadzie same zalety. Po pierwsze – wykazują one dużą odporność na korozję. Nie straszna im wszechobecna wilgoć i częsty kontakt z wodą, co u mebli drewnianych – po krótkim czasie- powoduje rozwarstwienie i puchnięcie drewna. Po drugie – pozwalają na zachowanie właściwej higieny podczas przygotowywania posiłków. Stal nierdzewna jest materiałem, który nie sprzyja rozwojowi grzybów i innych drobnoustrojów. Ponadto meble z takiego tworzywa są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Ich gładka powierzchnia zapobiega gromadzeniu się jakichkolwiek zabrudzeń w zakamarkach. Meble kuchenne ze stali nierdzewnej są też bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne takie jak zarysowania czy odkształcenia. Jest to bardzo istotne, ponieważ wyposażenie tego typu każdego dnia poddawane jest  intensywnej eksploatacji. Mimo to służą one restauracji przez długie lata i – często- nawet po zakończeniu działalności- można je odsprzedać innemu inwestorowi ze sporym zyskiem. Należy też podkreślić, że meble nierdzewne są kwasoodporne. Obróbka żywności wiąże się z uwalnianiem kwasów, które mają niszczące działanie na większość materiałów. Nie dotyczy to jednak stali nierdzewnej. Choć takie wyposażenie punktu gastronomicznego nie jest najtańsze, zdecydowanie warto w nie zainwestować już na samym początku. Wyposażenie restauracyjne z innego tworzywa nigdy nie będzie cechować się taką żywnością, jak meble nierdzewne.

Co jeszcze się przyda?

Choć meble ze stali nierdzewnej stanowią absolutną podstawę wyposażenia kuchni punktu gastronomicznego, nie są to jedyne sprzęty, które trzeba zakupić. Właściciele większych restauracji powinni rozważyć również zakup wysokiej klasy stołów chłodniczych, które pozwolą zachować świeżość składników do przygotowywania dań na dłużej. W wielu lokalach spotykane są także ciągi wydawcze, które ułatwiają pracę zarówno kucharzom, jak i kelnerom. W cukierniach z kolei nie może zabraknąć witryn chłodniczych, które eksponują dostępny towar i jednocześnie zapewniają mu odpowiednie warunki przechowywania. Każdy punkt gastronomiczny wyposażony musi być również w zlew i okap. Powinny one być odpowiednio przystosowane do pracy w kuchni, dlatego też należy korzystać z dedykowanych dla branży gastronomicznej rozwiązań.