Cebula to popularne na całym świecie warzywo, uprawiane w wielu ogrodach. Dostępne na straganach i supermarketach w surowej postaci stanowi cenne źródło wielu właściwości leczniczych. Docenili je już nasi przodkowie, którzy nie tylko stosowali je w kuchni, ale też używali jako lekarstwo na różnego rodzaju schorzenia. Syrop z cebuli to wciąż popularny domowy sposób na anginę czy kaszel. Warto poznać jego właściwości i sposoby przygotowania. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi to wizyty u lekarza. Może być za to z powodzeniem stosowany jako przedłużenie kuracji.

Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?

Ze względu na liczne właściwości, cebulę stosowano już w medycynie ludowej do leczenia bólów mięśni czy stawów. Dlatego też dietetycy polecają dołączenie jej do codziennego menu. Warzywo to pomaga m.in. przy nadciśnieniu, problemach z pochłanianiem pokarmów, podwyższonym cholesterolu, a także przy wrzodach. 

Składa się również z substancji, które wspomagają organizm w trakcie przeziębienia. Bakteriobójcze właściwości sprawiają, że usuwa nawet te bakterie, na które nie działają zwykłe antybiotyki. Dodatkowo witamina C oraz mieszanka minerałów np. krzemu, cynku czy siarki przyczynia się do ogólnego wzmocnienia odporności. Szczególnie w płynnej postaci np. soku z cebuli działa jak antyseptyk. Koi, przyspiesza gojenie się ran oraz eliminuje skórne infekcje, w tym grzybicze. 

Cebula może być również stosowana jako środek łagodzący po ukąszeniach owadów i oparzeniach. Flawonoidy sprawiają natomiast, że przyspiesza leczenie schorzeń pęcherza. Spożywanie syropu z cebuli wskazane jest za to przy uremii (nadmiarze mocznika we krwi) oraz przy występowaniu w moczu białka. Wpływa także korzystnie na pracę serca i zapobiega zawałom oraz cukrzycy. Stanowi także naturalną substancję o działaniu antyrodnikowym – chroni przed rozwojem nowotworów.

Jak zrobić syrop z cebuli? Przepisy!

Do sprawdzonych domowych sposobów na anginę z pewnością należy syrop z cebuli. Do jego wykonania potrzebne są jedynie cebula i cukier. Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę posypuje się cukrem. Można go zastąpić sokiem z cytryny lub miodem. Należy odczekać ok. 5 godzin. Po tym czasie cebula wypuści sok odpowiedni do podania.

Syrop z cebuli i miodu

Dla dzieci idealny będzie syrop z cebuli z miodem. Uzupełni jego działanie w połączeniu z cytryną. Miód koi nerwy związane z chorobą, a przy tym wzmacnia pracę serca i mózgu. Natomiast owoc będący źródłem witaminy C wpływa dodatnio na odporność i łagodny przebieg wszelkich infekcji.

Syrop z cebuli i czosnku

Ze względu na intensywny, specyficzny smak polecany jest dorosłym. Czosnek działa zbawiennie na organizm podczas infekcji wirusowych. Zmiażdżony i dodany do mleka lub soku z cebuli pozwoli odkrztusić zalegające wydzieliny oraz obniży gorączkę. Odblokuje również drogi oddechowe i dodatkowo rozgrzeje.

Czy syrop cebulowy można podawać niemowlętom?

Ze względu na naturalny składnik, jakim jest cebula, sporządzony z niej sok można spokojnie podawać nawet najmłodszym dzieciom. Szczególnie wskazany jest w przypadku uporczywego kaszlu czy kataru uniemożliwiającego normalne funkcjonowanie. Ponieważ jednak charakterystyczny, gorzki smak może je zniechęcić, dobrze jest dodać do niego właściwy składnik. Najlepiej w tym celu skonsultować się z pediatrą, który powie, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do jego zastosowania. Może się bowiem zdarzyć tak, że dziecko nie toleruje pewnych pokarmów. 

Syrop cebulowy można za to śmiało użyć jako środek do walki z katarem. Wystarczy tylko zamoczyć w nim wacik. Wilgotny materiał należy następnie przyłożyć do dziurki od nosa niemowlęcia i delikatnie ją posmarować. Dobrze jednak uzgodnić to wcześniej z lekarzem dziecięcym. Ważne, aby gotowy sok z cebuli przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Do jednorazowej kuracji potrzebne będą dwie cebule. 

Sprawdź, jakie jeszcze są naturalne sposoby na przeziębienie.