Dostarczanie naszemu organizmowi odpowiednich witamin i składników spożywczych jest absolutnie konieczne, jeśli chcemy zachować dobre zdrowie.  Do takich niezbędnych składników należą witaminy z grupy B, które mamy na myśli, mówiąc „witamina B”. Gdzie możemy je znaleźć i jakie skutki mają ich niedobory? Dowiecie się tego z poniższego artykułu.

Na co wpływa witamina B i jakie są skutki jej niedoboru?

Mówiąc o witaminie B, zazwyczaj mamy na myśli całą grupę witamin. Odpowiadają za wiele rzeczy w naszym organizmie i nie można mówić o określonych skutkach niedoboru całej tej grupy, należy raczej przyjrzeć im się pojedynczo. Oto niektóre witaminy z grupy B. Jeśli zauważamy u siebie objawy ich niedoboru, warto zmienić swoją dietę, albo sięgnąć po suplement - znajdziemy taki w każdej aptece

Witamina B6 (pirydoksyna)

Odgrywa ważną rolę w przemianach białek i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi i podnosi odporność immunologiczną organizmu. Znajdziemy ją w kaszy gryczanej, mięsie i wędlinach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Niedobór witaminy B6 prowadzi do zmian w układzie nerwowym, zwiększonej podatnością na infekcje i kamicy nerkowej.

Witamina B7 (biotyna, witamina H)

Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu oraz odpowiedni stan skóry i włosów. W przypadku tej witaminy niedobór będzie objawiał się sennością i apatią. Najwięcej znajdziemy jej w wątrobie, ale również soi i nerkowcach.

Witamina B9 (kwas foliowy)

Jest niezbędna do syntezy DNA, zapobiega defektom wrodzonym i anemii oraz wspomaga działanie układu nerwowego. Jej niedobór może prowadzić do różnych chorób układu krążenia oraz osteoporozy. Dobrymi źródłami witaminy B9 są ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych i owoce.

Chcesz wiedzieć, jakie są skutki niedoboru witaminy B6? Przeczytaj tutaj. 

Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie B1, znajdziesz w tym artykule.

Witamina B2 (ryboflawina, witamina G)

Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia wzrok i wspomaga leczenie anemii. Jej niedobory mogą prowadzić do awitaminozy objawiającej się m.in. zmianami zapalnymi błony śluzowej jamy ustnej i  języka, łuszczeniem się i pękaniem warg i wypadaniem włosów. Znajdziemy ją w mięsie i wędlinach wieprzowych i drobiowych, wątróbkach, ziemniakach, suchych nasionach roślin strączkowych oraz produktach zbożowych.

Witamina B3 (niacyna, witamina PP)

Bierze udział w syntezie hormonów, między innymi płciowych, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Skutkiem niedoboru witaminy B3 może być rozwój pelagry. Znajdziemy ją zwłaszcza w mięsie drobiowym i wieprzowym oraz w wątrobie.

Witamina B4 (cholina)

Wspomaga tworzenie i utrzymywanie prawidłowej struktury komórek, kontrolowanie funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca i pracy mózgu związanej z pamięcią. Jej niedobór może powodować stany lękowe, dolegliwości sercowe, bóle głowy i zaparcia. Znajdziemy ją głównie w wątrobie oraz żółtku kurzym.

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Uczestniczy w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych oraz witamin A i D, zwiększa również wytwarzanie żółci i czerwonych ciałek krwi. Jej niedobór może powodować objawy takie jak skurcze nóg, bóle mięśni i stawów, wypadanie włosów i łysienie, pękanie skóry w kącikach, kłopoty ze wzrokiem i uczucie zmęczenia, rozdrażnienia, odrętwienia. Znajdziemy ją w wielu popularnych produktach: kurczaku, wątróbce i brązowych ryżu, a także w tłustych rybach i otrębach pszennych.

Chcesz wiedzieć więcej o witaminach? Przeczytaj o witaminie A.

Za co odpowiada witamina K? Dowiedz się z naszego artykułu.