Ciasto bez pieczenia – jak wykonać? Inspiracje

2019-11-28
ciasta bez pieczenia

Brak czasu lub piekarnika sprawia, że wiele osób całkowicie rezygnuje z pieczenia. Na szczęście istnieją przepisy na ciasta bez pieczenia. Serniki na zimno, wypieki z owocami, tarty, bloki, torciki czy pianki to tylko najpopularniejsze przykłady szybkich deserów. Oto gotowy zestaw przepisów na ciasta bez pieczenia do błyskawicznego zastosowania w domowej kuchni!

Czekoladowy blok

Przepis na blok czekoladowy składa się z włoskich orzechów (200 g), herbatników (400 g), masła (200 g), cukru (100 g), kakao (3 łyżek) oraz mleka (100 ml). Wykonanie: Rozdrobnij na drobne kawałeczki orzechy i herbatniki. Zamieszaj. Połącz kakao, cukier i mleko i zagotuj. Domieszaj masło i rozpuść w reszcie. Nie zapominaj o mieszaniu. Gotową masę dołącz do orzechów i herbatników i poprzekładaj. Następnie umieść na spożywczej folii. Ukształtuj na wałek, a potem zawiń w folię. Wsadź do lodówki na min. 2 godziny. Gdy masa stwardnieje, pokrój ją na grube płaty.

Ciasto 3 Bit bez pieczenia

Placek bez pieczenia składający się z 3 warstw – budyniowej, śmietanowej i kajmakowej – w formie ciasta 3 Bit sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu. Lista składników na ok. 20 porcji zawiera: herbatniki (500 g), masę kajmakową (500 g), mleko (750 ml), cukier (3 łyżki oraz waniliowy – 1 łyżkę), budyń waniliowy (2 opakowania), masło (200 g), śmietankę typu kremówka (500 ml), czekoladę (ciemną – 50 g), kakao (1 łyżkę), orzechy włoskie (lub pekan - 50 g) oraz dodatek do ubijania śmietany. Znajdziesz go w dowolnym sklepie spożywczym.

Przygotowanie w 5 krokach:

  1. Wymieszaj budynie z mlekiem i cukrem. Pozostałość mleka (500 ml) zagotuj. Kiedy zakipi, dolej mleko z budyniem. Cały czas mieszaj, aż masa stanie się jednolita. Następnie przelej do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Umieść herbatniki, a na nie masę z kajmaku. Dodaj kolejną warstwę herbatników.
  3. Ubij miękkie masło, aż uzyskasz puszystą masę. Dodawaj etapami po łyżce budyń. W międzyczasie ubijaj masę. Wyłóż gotową formę na warstwę herbatników. Na wierzch dodaj ciastka.
  4. Ubij na sztywno śmietankę połączoną z cukrem waniliowym. Dołóż dodatek i rozsmaruj na górze.
  5. Rozdrobnij orzechy np. za pomocą robota kuchennego. Zetrzyj na tarce czekoladę i połącz z kakao i orzechami. Następnie posyp nimi wypiek. Pozostaw go w chłodnym miejscu na min. 2 godziny.

Rafaello bez pieczenia

Kolejnym przepisem na ciasto do pieczenia jest rafaello. Podobnie jak kokosanki, wymaga użycia wiórków kokosowych (400 g). W dodatku wymaga następujących składników:

  • Solonych krakersów. Ok. 3 paczek.
  • Mleka. 1 l.
  • Budyniu waniliowego. 2 opakowań.
  • Cukru. ¾ szklanki.
  • Margaryny (200 g – kostki).

Rafaello na krakersach wykonasz w następujący sposób: Ugotuj budynie zmieszane z cukrem. Gdy się zagotują, odłóż i poczekaj, aż masa ostygnie. Do przygotowanej miski wsyp pokrojoną margarynę. Dodaj stopniowo budyń połączony z wiórkami kokosowymi. Użyj do tego miksera. Ułóż na blasze zamiennie krakersy i krem, tak, aby utworzyły 4 warstwy. Całość obsyp resztką wiórków. Gotowy wypiek przysłoń folią i włóż na noc do lodówki.

Ciasto Michałek

Lekkie i puszyste, szybkie ciasto bez pieczenia przyrządzisz z: mąki (6 łyżek), jajek (6 sztuk), cukru (6 łyżek), cukru waniliowego, proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki), żelatyny (3 łyżeczek), cukierków „michałków” (30 dag), pokruszonych migdałów (3 łyżek) oraz kremowej śmietany (¾ l). Ubij na puszystą masę jajka zmieszane z cukrami. Dodaj mąkę (wcześniej ją przesiej) razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę, a potem umieść na formie z rozłożonym papierem do pieczenia.

W celu przygotowania masy, wsyp wyroby cukiernicze do miseczki. Gotuj na wrzącej wodzie. Następnie zalej żelatynę 1/3 szklanki wody. Potem mieszaj, aż się wszystko rozpuści. Ubij śmietanę z oba rodzajami cukru. Dołącz rozpuszczoną żelatynę i masę z cukierków. Delikatnie wymieszaj. Przedziel na pół biszkopt i nałóż masę. Pierwszą warstwę przykryj biszkoptem. Posmaruj drugą warstwą kremu, a na wierzch dodaj migdały. Umieść wypiek w lodówce. Ciasto Michałek możesz też podać w wersji kakaowej. Użyj w tym celu do nasączenia wybranego alkoholu lub ziaren kawy.