Są produktem podstawowym w każdej kuchni, często występują jako jeden z głównych składników w wielu potrawach zarówno słonych, jak i słodkich. W Polsce częściej sięgamy po jaja kurze, ale niewielu wie, że to właśnie przepiórcze posiadają cenne składniki i prozdrowotne właściwości. Czym różnią się od tradycyjnych jaj i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Smak i wygląd – jakie są różnice?


Jajka przepiórcze są zdecydowanie mniejsze, ważą około 10 gramów, a ich objętość jest cztery razy mniejsza, niż w przypadku jaj kurzych. Charakteryzują się odmienną barwą, mają kolor szary bądź beżowy, a skorupka pokryta jest brązowymi plamkami. Sam środek niczym się nie różni, jedynie żółtko przepiórcze jest proporcjonalnie większe w porównaniu do tego, które posiada jajko kurze. Jeżeli chodzi o sam smak, to nie czuć dużej rozbieżności, a niektórzy twierdzą nawet, że nie jest ona wyczuwalna. Mimo swoich niewielkich rozmiarów jaja przepiórcze mają wiele pełnowartościowych i łatwo przyswajalnych aminokwasów takich jak m.in. metionina czy treonina oraz białek, dlatego należy uwzględnić je w swoim jadłospisie.

Bogate źródło składników mineralnych – dlaczego warto jeść jajka?


Przede wszystkim to produkt bogaty w źródło wapnia, miedzi, żelaza, cynku oraz witamin takich jak B1,B2 i B12, które wpływają korzystnie na procesy metaboliczne. Ich konsumpcję zaleca się osobom zmagającym się zarówno z niskim, jak i wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą oraz anemią. Jaja przepiórcze to również stała pozycja w menu ludzi walczących z chorobą wątroby, nerek czy wrzodami żołądka. Dzięki spożywaniu ich odpowiedniej liczby można znacząco poprawić stan naszego zdrowia. Aby jednak skorzystać z możliwości, jakie niesie ze sobą taka dieta, należy pozyskiwać produkty tylko z dobrego i sprawdzonego źródła. Ferma Drobiu Dariusz Ptaszek prowadzi sprzedaż hurtową jaj konsumpcyjnych w tym przepiórczych. Wybór dobrego producenta to gwarancja świeżego towar wraz z gwarancją najwyższej jakości.

Podstawowy składnik diety dla każdego


Przepiórcze jajka to pełnowartościowy produkt i doskonałe źródło białka, dlatego może być świetnym jego uzupełnieniem w diecie osób wegetarian. Dodatkowo mogą łagodzić dolegliwości alergiczne dotyczące np. kataru siennego, migreny czy astmy. Aby osiągnąć najlepszy efekt, zaleca się jedzenie takiego jajka na surowo. Aczkolwiek przed taki sposobem podania posiłku, warto najpierw dokładnie umyć, a następnie sparzyć skorupkę wodą.
Spożywanie jaj przepiórczych niesie ze sobą wiele korzyści i doskonale wpływa na stan naszego zdrowia, należy jednak pamiętać, aby produkt ten pozyskiwać tylko i wyłącznie od najlepszych hodowców.