Są produktem podstawowym w każdej kuchni, często występują jako jeden z głównych składników w wielu potrawach zarówno słonych, jak i słodkich. W Polsce częściej sięgamy po jaja kurze, ale niewielu wie, że to właśnie przepiórcze posiadają cenne składniki i prozdrowotne właściwości. Czym różnią się od tradycyjnych jaj i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?
Smak i wygląd – jakie są różnice?
Jajka przepiórcze są zdecydowanie mniejsze, ważą około 10 gramów, a ich objętość jest cztery razy mniejsza, niż w przypadku jaj kurzych. Charakteryzują się odmienną barwą, mają kolor szary bądź beżowy, a skorupka pokryta jest brązowymi plamkami. Sam środek niczym się nie różni, jedynie żółtko przepiórcze jest proporcjonalnie większe w porównaniu do tego, które posiada jajko kurze. Jeżeli chodzi o sam smak, to nie czuć dużej rozbieżności, a niektórzy twierdzą nawet, że nie jest ona wyczuwalna. Mimo swoich niewielkich rozmiarów jaja przepiórcze mają wiele pełnowartościowych i łatwo przyswajalnych aminokwasów takich jak m.in. metionina czy treonina oraz białek, dlatego należy uwzględnić je w swoim jadłospisie.
Bogate źródło składników mineralnych – dlaczego warto jeść jajka?
Przede wszystkim to produkt bogaty w źródło wapnia, miedzi, żelaza, cynku oraz witamin takich jak B1,B2 i B12, które wpływają korzystnie na procesy metaboliczne. Ich konsumpcję zaleca się osobom zmagającym się zarówno z niskim, jak i wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą oraz anemią. Jaja przepiórcze to również stała pozycja w menu ludzi walczących z chorobą wątroby, nerek czy wrzodami żołądka. Dzięki spożywaniu ich odpowiedniej liczby można znacząco poprawić stan naszego zdrowia. Aby jednak skorzystać z możliwości, jakie niesie ze sobą taka dieta, należy pozyskiwać produkty tylko z dobrego i sprawdzonego źródła. Ferma Drobiu Dariusz Ptaszek prowadzi sprzedaż hurtową jaj konsumpcyjnych w tym przepiórczych. Wybór dobrego producenta to gwarancja świeżego towar wraz z gwarancją najwyższej jakości.
Podstawowy składnik diety dla każdego
Spożywanie jaj przepiórczych niesie ze sobą wiele korzyści i doskonale wpływa na stan naszego zdrowia, należy jednak pamiętać, aby produkt ten pozyskiwać tylko i wyłącznie od najlepszych hodowców.