Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie - to powiedzenie jest niemalże esencją zdrowotnych właściwości jabłek. Te niepozorne owoce należą do najbardziej popularnych owoców zjadanych przez Polaków. W sklepach można natrafić na wiele odmian, które charakteryzują się odmiennym smakiem i innymi cechami, jednak jedną rzecz mają wspólną - wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto codziennie jeść jabłka? Na przykład te dostarczane przez firmę Wilga Fruit.
Właściwości zdrowotne jabłek
Jabłka to aromatyczne, soczyste owoce, które na stałe zagościły w naszej diecie. I bardzo dobrze, ponieważ liczne badania naukowe pokazują ich pozytywny wpływ na zdrowie. Owoce te są świetnym źródłem cennych składników, m.in.:
witamin,
minerałów,
antyoksydantów,
błonnika.
Dzięki nim smaczne jabłka są polecane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, przy leczeniu i profilaktyce cukrzycy, przy odchudzaniu. Wspomagają pracę układu trawiennego i regulują pracę jelit. Ponadto jabłka pozytywnie wpływają na wygląd skóry, wzrok, odporność - a to zaledwie część ich właściwości.
Co można zrobić z jabłek?
Jabłka są obecne w najróżniejszych daniach. Idealnie pasują do dań na słodko - ciast, owsianek, deserów, muffinek, racuchów, naleśników i oczywiście sałatek owocowych. Można z nich przygotować domowy kompot, dżemy, musy, przeciery, marmolady, syropy, a także alkohole (któż nie zna cydru?). Jednak to zdecydowanie jeszcze nie wszystko. Jabłka nadają mięsom wspaniały aromat (kaczka z jabłkami to już klasyk), dodaje się je także do pasztetów, sałatek warzywnych, a nawet do ryb. Można zaryzykować stwierdzenie, że nie ma dania, do którego nie pasowałyby jabłka.
Odmiany jabłek i sok
W polskich sklepach można natrafić na jabłka w najróżniejszych odmianach. Różnią się one między sobą wybarwieniem, wielkością i walorami smakowymi. W zależności od odmiany mają one nieco inne zastosowanie. I tak na przykład do jedzenia na surowo najlepiej nadają się odmiany soczyste, słodkie, twarde (na przykład ligol, rubin, golden delicious), na przetwory - jabłka kwaśne, natomiast największy wachlarz zastosowań mają tzw. jabłka stołowe.
Kolejnym przykładem użycia jabłek jest zrobienie z nich soku. Sok z jabłek to świetny pomysł na zamiennik słodkich napojów gazowanych. Charakteryzuje się on wspaniałym smakiem i aromatem. Uwielbiają go dzieci i dorośli. Mając wyciskarkę lub sokowirówkę, można go przygotować w domu w ciągu kilku minut. Natomiast osoby, które nie posiadają takiego sprzętu, mogą zaopatrzyć się w sok wyciskany na zimno. Technika tłoczenia na zimno sprawia, że sok zachowuje cenne składniki odżywcze, smak i aromat. Soki przygotowane w ten sposób są sprzedawane w kartonach z kranikiem, dzięki czemu zachowują świeżość do 14 dni.
W produkcji jabłek specjalizuje się Grupa Wilga Fruit. Skupia producentów owoców i warzyw z południowego Mazowsza, którzy starają się dostarczać smaczne i zdrowe produkty. Właściciele spółki dbają o jakość swoich produktów poprzez zastosowanie ekologicznych metod uprawy oraz korzystne położenie sadów i pól. W zakładzie 60 producentów dostarcza swoje owoce i warzywa, które są sortowane na zautomatyzowanych liniach i następnie przechowywane lub pakowane do skrzynek i worków.