Piekarnia to doskonały sposób na biznes i spełnienie marzeń wielu miłośników gastronomii. Żeby firma prawidłowo funkcjonowała, ważne jest przede wszystkim profesjonalne wyposażenie. I nie chodzi tylko o piece piekarnicze, ale wszystkie sprzęty, bez których przygotowywanie wypieków byłoby trudne lub zupełnie niemożliwe. Co powinieneś kupić, zanim rozpoczniesz produkcję chleba?

Profesjonalne sprzęty piekarnicze

Profesjonalne sprzęty piekarnicze to oczywiście podstawa. Można do nich zaliczyć przede wszystkim dwa urządzenia. Pierwszym z nich są maszyny do mieszania ciasta. Prawidłowe wymieszanie składników jest bardzo ważne, a ręczne wyrabianie ciasta to w dzisiejszych czasach strata czasu. Drugim ważnym sprzętem jest oczywiście wysokiej jakości piec piekarniczy. Wypiekanie chleba w zwykłych piekarnikach nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem i może sprawiać wiele kłopotów. Wie o tym każdy, kto wypieka pieczywo we własnym domu. Bochenki przeznaczone na sprzedaż muszą być idealnie wypieczone, dlatego piece piekarnicze to obowiązkowa pozycja na liście niezbędnych zakupów.

Wyposażenie i przybory

Drugą grupę stanowią elementy wyposażenia, które zwykle są odsuwane na dalszy plan. Mowa tutaj przede wszystkim o regałach i wózkach piekarskich oraz przyborach kuchennych. Nie warto kupować pierwszego lepszego wyposażenia. Regały i wózki powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, najlepiej odpornej na korozję stali nierdzewnej. W przypadku mniejszych lokali warto zdecydować się na zakup sprzętu gastronomicznego na zamówienie. Usługę tę oferuje między innymi firma Metalmania, której siedziba znajduje się w Bydgoszczy. Dzięki temu można idealnie zagospodarować nawet nieduże pomieszczenia.

Odzież ochronna oraz higiena

Oprócz maszyn i wyposażenie, w piekarni nie może zabraknąć profesjonalnej chemii gospodarczej oraz odzieży ochronnej. Jest to ważne nie tylko ze względu na bezpieczeństwo pracowników, ale również żywności. Produkty spożywcze muszą być wytwarzanie z zachowaniem wszelkich standardów bezpieczeństwa i higieny. Wszystkie detergenty stosowane w przedsiębiorstwie powinny być nietoksyczne, gdyż przy niedokładnym wypłukaniu ich resztek – mogłoby dojść do zanieczyszczenia żywności. Zanim zdecydujesz się na otwarcie piekarni, warto najpierw przeczytać wszystkie normy, które dotyczą tego przedsięwzięcia. W przeciwnym razie można mieć problemy z sanepidem. Kontrole nie dotyczą wyłącznie zaniedbanych firm, ale mogą pojawić się w każdym miejscu produkującym żywność, aby skontrolować jego bezpieczeństwo.