Dania obiadowe na imprezy okolicznościowe – na co warto postawić?

Materiał partnera
2019-10-10
Pierogi

Trudno wyobrazić sobie imprezę okolicznościową bez odpowiedniej oprawy. Jednym z ważnych jej elementów jest catering, czyli przygotowanie i podanie poszczególnych dań zaproszonym gościom. Największym zainteresowaniem nieustannie cieszą się w tym zakresie potrawy kuchni polskiej, które są świetnym wyborem na różnego typu wydarzenia. Jakie dania obiadowe warto uwzględnić przy organizacji imprez okolicznościowych?

Pierogi na wiele sposobów

Znane na całym świecie pierogi to jeden z kluczowych elementów tradycyjnej kuchni polskiej. Możliwości ich przygotowania jest bardzo dużo – podniebienia smakoszy cieszą bowiem zarówno pierogi na słodko, jak i na słono. Różnice polegają na zastosowaniu innego farszu, którym może być np. mięso czy szpinak. Pierogi świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych, gdzie stanowią doskonałą przekąskę dla głodnych gości. Warto postawić na gotowy przysmak dostarczony przez sprawdzonego producenta żywności.

Jedną z takich firm jest Pierożek, w którego rozbudowanej ofercie dań kuchni polskiej i nie tylko znaleźć można wspomniane już pierogi z mięsem, ruskie, ze szpinakiem, ale także w wersji z owocami. Przygotowane ze świeżych produktów farsze i wykonane według tradycyjnej receptury ciasto to niewątpliwe atuty pierogów od sprawdzonego dostawcy wyrobów garmażeryjnych na imprezy okolicznościowe. Co jeszcze może on dostarczyć w ramach cateringu?

Sprawdzone dania na każdą okazję

W przypadku dań obiadowych warto postawić na potrawy, które zaspokoją głód zaproszonych gości. Od lat na polskich stołach królują kotlety schabowe i mielone, podawane wraz z dodatkami w postaci ziemniaków i surówek. Dobrym rozwiązaniem w przypadku imprez okolicznościowych jest uwzględnienie ich w menu, podobnie zresztą jak apetycznych gołąbków. Charakterystyczny przysmak kuchni polskiej świetnie sprawdzi się nie tylko na rodzinnych spotkaniach, ale też firmowych imprezach i nie tylko.

Warto także zwrócić uwagę na inne potrawy mączne. Oprócz pierogów najczęściej na imprezach okolicznościowych sprawdzają się kluski śląskie, kopytka, pyzy czy knedle. Uznaniem wśród smakoszy cieszą się też właściwie przygotowane krokiety. Ich wykonanie nie jest jednak proste, dlatego warto zamówić je u sprawdzonego producenta żywności. Na imprezach okolicznościowych dobrze jest zatem postawić na typowe dania obiadowe kuchni polskiej. Pierogi, kotlety schabowe czy mielone oraz krokiety w połączeniu z wieloma potrawami mącznymi z pewnością ucieszą podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy.