Owoce i warzywa mają ogromny udział w naszej codziennej diecie. Zgodnie z zaleceniami lekarzy powinniśmy spożywać codziennie pięć porcji tych produktów. Ponadto bogactwo smaków, jakie oferują, sprawia, że możemy wykorzystywać je na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jeśli mają jednak wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie, muszą być odpowiedniej jakości. Gdzie zatem najlepiej  zaopatrzyć sklep w owoce?

Sprzedaż zdrowych owoców

Produkcja i sprzedaż żywności to branże, w których dokładnie przestrzegane są normy związane z jakością oraz bezpieczeństwem. Wszystkie procesy zachodzące na etapie produkcji muszą być zgodne z normami GMP i GHP tworzącymi standard HACCP, czyli certyfikat bezpieczeństwa higieny produkcji żywności. Wymogi te muszą spełnić również producenci owoców, natomiast ich sprzedawcy mają obowiązek zapewnić swoim klientom wyłącznie produkt bezpieczny do spożycia. Dlatego tak istotna jest weryfikacja źródła, z jakiego pochodzą produkty dla sklepu spożywczego.

Przed podobnym wyzwaniem stoi także branża HoReCa, czyli sektor obejmujący hotele, restauracje oraz catering. Lokale gastronomiczne, firmy cateringowe czy ośrodki wczasowe muszą zapewnić swoim gościom zdrowe i świeże owoce – zależy od tego nie tylko bezpieczeństwo klientów, ale również pozytywny wizerunek firmy. Możliwości zaopatrzenia są zasadniczo dwie: gospodarstwa rolne oraz hurtownie owoców. Oba rozwiązania mają swoje zalety i sprawdzają się w innych sytuacjach. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Owoce z gospodarstwa rolnego

Konsumenci przywiązują coraz większą wagę do tego, co kupują. Sprawdzają etykiety produktów, porównują ich skład oraz wartość odżywczą. Od jakiegoś czasu popularna jest żywność ekologiczna, czyli produkowana bez użycia nawozów sztucznych oraz pestycydów. Takie metody kojarzone są najczęściej z gospodarstwami rolnymi działającymi lokalnie i oferującymi swoje produkty na targu. Nawiązanie z nimi współpracy jest dobrym rozwiązaniem, jeśli producent może rzeczywiście wykazać ekologiczny charakter prowadzonej działalności. W ten sposób w owoce zaopatrywać się mogą małe lokale gastronomiczne, szczególnie jeśli sam kucharz dokonuje zakupów potrzebnych w kuchni produktów.

Niezawodna hurtownia owoców

Hurtownia owoców oferuje produkty pochodzące od różnych producentów oraz szerszy wybór odmian jabłek, gruszek czy innych owoców. Tu również znajdziemy żywność ekologiczną, tendencja ta bowiem już na dobre zadomowiła się w przemyśle spożywczym również na dużą skalę. W hurtowni łatwiej też o sprawdzenie jakości dostarczanego do sklepu zaopatrzenia. Na przykład członkowie grupy producentów owoców Witamina posiadają certyfikaty GLOBALCAMP oraz Integrowanej Produkcji, co można bez trudu sprawdzić, a potwierdzają one jakość sprzedawanych produktów. Niewątpliwą zaletą korzystania z usług hurtowni owoców jest możliwość zakupu z dowozem we wskazane przez nas miejsce, co jest standardową usługą większości dystrybutorów. Hurtownia owoców jest zatem dobrym rozwiązaniem zarówno dla mniejszych sklepów spożywczych, jak i większych sieci handlowych, a także firm cateringowych, hoteli oraz restauracji.