Niewiele osób zastanawia się nad zaletami, jakie wynikają ze spożywania jaj. Otóż jajka posiadają zarówno białko, witaminy, kwasy omega-3 i 6, jak i cholesterol, ale taki, który sprzyja organizmowi człowieka. Wbrew powszechnym opiniom jaja spożywane nawet w dużej ilości są zdrowe i przede wszystkim dostępne dla każdego. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat?

Naturalne jaja z wolnego wybiegu czy te z chowu klatkowego?


Kury hodowane ekologicznie mają dostęp do wolnego wybiegu, są karmione naturalnymi i niemodyfikowanym paszami. Swobodnie mogą poruszać się na zewnątrz bez konieczności przebywania w klatkach. Dla gatunków wyjątkowych, jakimi z pewnością są polskie kury zielononóżki, zapewnia się odpowiednie warunki do życia. Oznacza to, że chów odbywa się w przyjaznym środowisku przy zapewnieniu właściwych roślin do karmienia m.in. lucerny, krwawnika, koniczyny czy łubinu. Jaja od takich kur wyróżniają się zarówno obniżoną zawartością cholesterolu, jak i wyglądem, są mniejsze i jaśniejsze od standardowych.

Chów ekologiczny i wolnowybiegowy oznaczany jest w specjalną numeracją sprzedażową. Ten pierwszy ostemplowany jest na skorupie cyfrą 0, a drugi 1. Jaja z chowu ściółkowego charakteryzują się tym, iż kury, które je znoszą, żyją w zamknięciu. Jednakże mają dostęp do ściółki, gniazd oraz grzęd. Na skorupce jajko oznacza się cyfrą 2. Natomiast te z liczbą 3, to jajka z chowu klatkowego, w którym żyją zamknięte ptaki. Klatki są wyposażone w gniazdo, grzędę oraz ściółkę. Warto zaznaczyć, że jajka tego typu nie mają niższej zawartości substancji odżywczych i są znacznie tańsze od tych z wolnego wybiegu.

Hodowla drobiu – prawa i obowiązki


Producenci jaj muszą spełnić wiele wymogów, które narzuca nie tylko prawo polskie, ale także europejskie. Każda ferma, w tym także PHU Delegs, musi być zarejestrowana u powiatowego lekarza weterynarii. Oznacza to, że okresowo jest kontrolowana i sprawdzana pod kątem zarówno spełniania wymogów, jak i dbałości o zwierzęta.  Obowiązki kontroli ptaków należą również do samego właściciela lub osoby specjalnie wyznaczonej do tego zadania. Prawo nakazuje doglądanie zwierząt przynajmniej dwa razy dziennie, w celu sprawdzenia warunków ich bytowania.

Pasza, którą się podaje, również musi być odpowiednio dostosowana, co oznacza, że powinna być pełna wartości odżywczych, bezpieczna i naturalna. Jak widać, dobro kur hodowlanych jest istotne, niezależnie od rodzaju hodowli, tego na wolnym wybiegu czy chowu klatkowego. Dlatego, każde jajko jest źródłem wielu minerałów i wartości odżywczych. Dzięki profesjonalnemu podejściu doświadczonych hodowców konsumenci mogą mieć absolutną pewność co do tego, że zabierając produkt ze sklepowych półek, wkładają do koszyka żywność najwyższej jakości.