Jak wykorzystać i smacznie przyrządzić makaron w kuchni?

Materiał partnera
2019-12-03
Makaron

Powszechnie kojarzony z kuchnią włoską, ale chętnie wykorzystywany także w polskich daniach. Mowa o makaronie, który często gości na stołach. Wszystko ze względu na łatwość przygotowania oraz możliwość połączenia z dowolnymi dodatkami. Wartości odżywcze w postaci witamin oraz minerałów korzystnie wpływają na mózg, a zawarta skrobia dostarcza dużo energii na długie godziny.

Wartości odżywcze makaronu

Ten artykuł spożywczy stanowi przede wszystkim źródło skrobi, która odpowiada za dostarczenie do organizmu energii. Jest uwalniana stopniowo, dlatego potrawy, których bazą jest makaron, są idealnym pomysłem na posiłek przed długotrwałym wysiłkiem fizycznym. Ponadto zawarta witamina B1 wspiera trawienie węglowodanów. Co ciekawe ugotowany na półtwardo (al dente) nie powoduje przybierania na masie. Produkty makaronowe są również polecane dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż utrzymują równomierny poziom cukru we krwi. To także skuteczny zamiennik czekolady na poprawę nastroju. W składzie znaleźć można dużą zawartość magnezu, który wspomaga pracę mózgu i chroni przed negatywnym konsekwencjami nadmiernego stresu oraz zmęczenia. Ważne, aby wybierać produkty dobrej jakości. Tylko takie przyczynią się do utrzymania dobrej kondycji organizmu. Jedną z firm oferujących takie artykuły jest producent makaronu A. D. Kucharczyk „ALISSI” II, zajmujący się jego wytwarzaniem bez konserwantów i konfekcjonowaniem od ponad dwudziestu lat.

Włoskie smaki

Powszechnie wiadomo, że makaron stanowi główny składnik niemal wszystkich włoskich potraw, a tamtejsza kuchnia jest lubiana na całym świecie. Mieszkaniec Półwyspu Apenińskiego zjada rocznie około trzydziestu kilogramów tego produktu. Najbardziej popularne danie to oczywiście spaghetti występujące w różnych wariantach, na przykład: bolognese, napoli, carbonara etc. Najczęściej w tych potrawach wykorzystuje się cienkie lub wstążki, które polewa się odpowiednim sosem, a także uzupełnia odpowiednimi dodatkami (bazylia, mięso mielone, boczek, ser). Równie chętnie zjadana jest także lasagne, czyli ułożone warstwowo płaty makaronu przekładane sosem beszamelowym oraz mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Całość posypuje się serem i zapieka się w piekarniku.

Dodatek w polskiej kuchni

Nikt nie wyobraża sobie tradycyjnego rosołu bez makaronu. Stanowi on uzupełnienie przede wszystkim zup, także w formie zacierki. Do pomidorowej często zamiast ryżu wykorzystuje się właśnie tak zwane świderki. To także nieodzowny gość wigilijnego stołu w postaci łazanek z kapustą i grzybami.

Makaron sprawdza się także na co dzień do przygotowania szybkich i nieskomplikowanych dań. Bardzo popularne są zapiekanki, które wystarczy uzupełnić ulubionymi dodatkami, na przykład: szynką, brokułami, cukinią oraz dowolnym sosem. Zrobienie takie potrawy zajmuje około 40 minut, a stanowi pyszny, pożywny obiad bądź kolację.

Opracowanie artykułu:

Alissi II Dariusz Kucharczyk

ul. Akacjowa 44A, 32-082 Więckowice małopolskie
e-mail
www