Szukasz pomysłu na prosty i sycący obiad? Faszerowana papryka to gwarancja pysznego smaku i sposób na niemarnowanie resztek. Warzywo najlepiej spożywać w sezonie, ponieważ jest wtedy świeże, soczyste i wyjątkowo smaczne. Potrawę na jego bazie można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na nadziewane dania. Sprawdź, jak przygotować farsz i pasujące dodatki.   

Papryka faszerowana na różne sposoby – sprawdzone przepisy

Aromatyczne leczo, sycący krem czy wyjątkowy sos – paprykę w kuchni można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Jednym z najciekawszych pomysłów jest faszerowanie warzywa różnego rodzaju nadzieniem. Choć danie może wydawać się trudne i zaawansowane, to tak naprawdę jest proste w przygotowaniu i przy tym bardzo efektowne. Do stworzenia potrawy nadaje się niemal każdy gatunek i kolor, który znajdziemy w sezonie na targowiskach czy w hurtowniach spożywczych.

Najlepiej smakuje w sierpniu i we wrześniu, więc jest to najlepszy czas na przygotowanie z niej wyjątkowych dań. Co ciekawe warzywo, jako jedne z nielicznych zachowuje swoje właściwości nawet podczas duszenia czy pieczenia. Papryka faszerowana sprawdzi się więc zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do przygotowania nadzienia można wykorzystać niemal wszystkie składniki: od kasz i ryżu po różnorodne mięsa i wegetariańskie dodatki. Oto kilka propozycji na popularną potrawę kuchni węgierskiej.  

1. Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem

Dla wielu osób faszerowane papryki na ciepło przypominają doskonale znane w Polsce gołąbki. Nadzienie powstaje bowiem również na bazie mięsa mielonego oraz ryżu. Do stworzenia pysznego dania potrzebujesz poza tym:

  • 4 czerwone i duże papryki,
  • 1 pomidora,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g ryżu,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 g żółtego sera,
  • oliwę z oliwek,
  • przyprawy do smaku: słodką i wędzoną paprykę, sól, oregano, tymianek i pieprz.

Przygotowania rozpocznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją. W tym samym czasie zeszklij na patelni cebulę z czosnkiem i po chwili dodaj również mięso mielone. Przypraw do smaku i wlej koncentrat pomidory. Całość smaż kolejne 2 minuty i uzupełnij odcedzonym ryżem. Po chwili możesz odstawić naczynie z ognia.

Kluczowe w gotowaniu dania jest odpowiednie potraktowanie papryki. Musisz je przekroić w pionie na połówki i usunąć z nich nasiona. Następnie doprawić wnętrze solą, pieprzem i skropić oliwą. Wypełnione farszem warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj plasterkiem pomidora. Na koniec wlej ok. pół szklanki wody i wstaw całość do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Ile piec faszerowaną paprykę? Po pierwszych 35 minutach należy na warzywach ułożyć plasterki sera i zapiekać przez kolejne 5-10 minut, aż do uzyskania zrumienionej skórki. Potrawę można podawać z ulubionymi dodatkami.

faszerowana papryka mięsem

2. Faszerowana papryka wege     

Szukasz przepisu na smaczne danie, której jest lekkie, sycące i idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację? W takim razie nadziewana papryka z kaszą jaglaną i cukinią sprawdzi się w Twojej kuchni idealnie. Tę potrawę z powodzeniem mogą wykorzystać również osoby na diecie wegetariańskiej. Na liście składników znajdują się:

  • 4 papryki czerwone lub żółte,
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 dag pieczarek,
  • 4 świeże pomidory,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka, kolendra i oregano.

Kaszę jaglaną musimy na początek przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie należy na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i pieczarkami, przyprawić oraz dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Po chwili w naczyniu umieszczamy również pomidory. Całość dusimy przez ok. 10 minut. Po tym czasie łączymy farsz z ugotowaną kaszą i posiekaną pietruszką.

W tym czasie przygotowujemy również papryki, z których odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy nadzieniem. Warzywa przykrywamy, układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 25-30 minut. Z czym podawać faszerowaną paprykę? Danie możemy uzupełnić pomidorowym lub czosnkowym sosem oraz pieczonymi jarzynami.    

faszerowana papryka wege

3. Papryka faszerowana po węgiersku

Omawiane danie przybyło do Polski z Węgier. Na tamtejszych terenach największą popularnością cieszy się kiszona lub marynowana papryka nadziewana poszatkowaną drobno kapustą. Jeśli chcesz przygotować przetwór w bałkańskim stylu, to musisz zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • mięsiste papryki czerwone, pomarańczowe lub żółte,
  • białą kapustę,
  • sól kamienistą, niejodowaną,
  • przegotowaną i ostudzoną wodę,
  • cukier,
  • przyprawy: gorczyce, kolendrę, czarny pieprz w ziarnach,
  • ocet winny biały lub jabłkowy.

Węgierski przetwór przygotowujemy poprzez drobne poszatkowanie kapusty (można również zetrzeć na dużych oczkach). Należy ją posolić w stosunku 1 łyżka na 1 kilogram warzywa, skropić octem oraz ugnieść po kilku godzinach, aby puściła wodę. Z papryk odcinamy górną część z ogonkami, wydrążamy i faszerujemy kapustą. Układamy ciasno w przygotowanym naczyniu.

Aby stworzyć marynatę, musimy na suchej patelni uprażyć przez kilka minut wszelkie ziarenka. Wrzucamy je do garnka z wodą, dodajemy sól oraz cukier i gotujemy całość przez co najmniej 5 minut. Po dolaniu octu czekamy kolejne minuty, aby część soku odparowała. Zalewamy całość gorącą cieczą i szczelnie zamykamy. Gotową marynowaną paprykę faszerowaną warto zapasteryzować. Na Węgrzech przysmak stanowi dodatek do smażonych i duszonych mięs.

marynowana papryka

W przypadku nadziewanej papryki można spotkać się z różnymi rodzajami farszu. Szczególnie w sezonie warto korzystać z tego niezwykle zdrowego warzywa. Sprawdź również, jakie właściwości ma papryczka chilli i dlaczego warto ją stosować w kuchni