Owoce dzikiej róży to bogactwo witaminy C oraz wielu innych składników odżywczych. Mają wiele właściwości leczniczych oraz są często wykorzystywane w kuchni. Warto więc zrobić z nich przetwory, które będą nie tylko pyszne, ale pomogą również w walce z przeziębieniem. Dowiedz się, co można zrobić z owoców dzikiej róży i wypróbuj sprawdzone przepisy.

Jakie są właściwości dzikiej róży?

Dzika róża słynie z dużej zawartości witaminy C. Co ciekawe, ma jej więcej niż czarna porzeczka czy nawet świeże cytrusy. Zawiera także witaminy A, B1, B2, E, K i P oraz związki fenolowe i składniki mineralne. Owoce dzikiej róży mają więc wiele właściwości leczniczych i pozytywnie wpływają na zdrowie. Uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacniają odporność organizmu i pomagają w walce z przeziębieniem i grypą. Jednak to nie jedyne właściwości dzikiej róży. Roślina ta m.in. wspomaga też trawienie, reguluje pracę wątroby i nerek czy wzmacnia naczynia krwionośne. Warto więc wykorzystać dziką różę w kuchni. Jej zaletą jest też to, że ze względu na małe wymagania uprawne jest łatwo dostępna i rośnie w wielu miejscach, dlatego możemy bez problemu zerwać jej owoce.

Co można zrobić z dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży nie nadają się do jedzenia na surowo, ale są idealne do przygotowywania z nich różnych przetworów. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem oraz wspaniałymi właściwościami nawet jesienią i zimą. Pomimo że podczas obróbki termicznej owoce tracą dużą część witaminy C, to i tak wciąż jest to spora zawartość, przyswajalna o wiele lepiej niż w syntetycznej postaci. Można z nich przygotować konfitury, dżemy, soki, syropy i nalewki.

Warto pamiętać, że owoce dzikiej róży przed przetworzeniem trzeba dobrze przygotować: odciąć szypułki, przekroić wzdłuż na pół i wyciągnąć ze środka nasiona i włoski oraz oczywiście dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Podczas obierania warto też mieć założone rękawiczki, gdyż owoce mogą barwić skórę. Co więc można z nich przygotować? Poniżej znajdują się przepisy na pyszne przetwory z dzikiej róży.

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura to jeden z najbardziej popularnych przetworów z dzikiej róży. Jest pyszna, słodka, pachnąca i stanowi idealny dodatek do ciast i deserów. Na 1 kg owoców potrzeba jest 1 kg cukru (lub nieco więcej w zależności jak bardzo słodkie konfitury lubimy). Wcześniej przygotowane owoce wrzucamy go garnka i zalewamy 300 ml wody. Prażymy je, aż zaczną robić się miękkie. Następnie zasypujemy owoce cukrem, mieszamy i gotujemy, aż miąższ zmięknie. Zostawiamy do wystygnięcia. Jeśli owoce nie były wcześniej dokładnie obrane, konfiturę należy przetrzeć przez sito, a później ponownie zagotować, by odparował nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny, przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Sok z dzikiej róży

Sok z dzikiej róży to świetny dodatek do herbaty lub wody. Jak go przygotować samodzielnie w domu? 1 Kg owoców zalewamy wodą (ok. 1 litr). Podgrzewamy ok. 15 minut, ale nie zagotowujemy. Gdy owoce zmiękną, należy odcedzić sok, a następnie zalać wrzącą wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego (ilość wody powinna być o połowę mniejsza niż przygotowanego soku). Następnie podgrzewamy 10 minut, ponownie odcedzamy i dodajemy cukier do smaku. Od razu przelewamy do butelek i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 90 stopni C.

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka może być stosowana jako środek zapobiegawczy chroniący przed przeziębieniami lub jako lekarstwo podczas grypy. Świetnie rozgrzewa i wzmacnia odporność, ale też wspomaga trawienie. Aby ją przyrządzić, należy pół kilograma owoców zalać 0,75 l wódki. Później dodajemy 150 g miodu, mieszamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce. Naczynie z płynem należy raz dziennie energicznie wstrząsnąć. Następnie przecedzić nalewkę przez gazę i przelać do ciemnej butelki. Najlepiej przechowywać ją w lodówce.