Jajko jest nieodłącznym elementem wielu dań. Może służyć zarówno jako składnik do przygotowania potrawy, jak i stanowić jeden z głównych elementów. Jednak jaja kurze oferowane na rynku są bardzo zróżnicowane i często wybór najlepszego produktu nie jest łatwy. Wyróżnić możemy bowiem różne rodzaje chowu oraz rozmiary jajek. Czym więc kierować się podczas zakupu jaj, by mieć pewność, że będą one smaczne i zdrowe?

Rodzaje chowu kur a smak jaj

Obecnie występuje bardzo wiele różnych rodzajów chowu. Na opakowaniu możemy przeczytać informacje takie jak „jajka z chowu ściółkowego” czy też „jajka z chowu klatkowego”. Jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, co to właściwie oznacza. Warto jednak to wiedzieć, gdyż rodzaj chowu wpływa na smak jaj. Popularne, ze względu na niską cenę są jaja z chowu klatkowego, jednak coraz częściej odchodzi się od tego typu produktów ze względu na wątpliwy skład paszy, która zmniejsza ilość składników odżywczych otrzymywanych przez kurę. Firma Kokodrob oferuje natomiast jaja ściółkowe. Jest to najbardziej zdrowy i przyjazny dla kur system hodowli. Kury mają bowiem dostęp do pełnowartościowego jedzenia, a dodatkowo mogą swobodnie poruszać się po kurniku. Jajka tego typu wyglądają dużo zdrowiej, mają intensywny kolor żółtka, a także smakują nieporównywalnie lepiej.

Wielkości jaj kurzych

Zauważyć można, że na rynku występuje także oznaczenie informujące o wielkości kurzych jaj. Często robiąc zakupu w sklepie, nie widzimy różnicy pomiędzy poszczególnymi rozmiarami, jednak gdy porównamy je do siebie, różnice są dostrzegalne. Jajka klasyfikuje się według ich wagi. Uważa się, że im starsza jest kura, tym jaja są większe, jednak jest to uwarunkowane nie tylko wiekiem, ale także rasą kury. Wyróżniamy 4 wielkości jaj kurzych – S, M, L i XL. Najmniejsze jajka z oznaczeniem S ważą maksymalnie 53 gramy. Kolejne jaja M, czyli średnie posiadają wagę od 53 do 63 gramów. Jajka duże klasy L ważą z kolei od 63 do 73 gramów. Największe oferowane przez firmę jajka to XL, czyli jaja bardzo duże. Do tego typu jaj zalicza się wszystkie, które ważą więcej niż 73 gramy. Wielkość jaj nie ma wpływu na ich smak, ponieważ wszystkie kury są chowane ściółkowo.

Smaczne i zdrowe jaja kurze

Jaja kurze możemy kupić obecnie w każdym sklepie lub supermarkecie. Jednak nie każdy producent oferuje smaczne i wysokiej jakości jajka. Warto więc wziąć pod uwagę ofertę firmy takiej jak Kokodrob ferma kur niosek. Jednostka od wielu lat zajmuje się hodowlą kur i sprzedażą jaj kurzych. Oferta firmy jest bardzo rozbudowa, ponieważ obejmuje zarówno małe opakowania na 6 jaj, jak i duże opakowania mieszczące 30 jaj kurzych. Z usług firmy korzystają sklepy, hotele oraz restauracje. Co ważne, ferma pozostaje pod stałym nadzorem Inspektoratu Weterynarii i spełnia wszystkie normy BHP, a więc klienci otrzymują zdrowe i sprawdzone produkty.