Które warzywa pasują do surówki?

Materiał partnera
2019-09-11

Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów w diecie człowieka, szczególnie, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również smaczne i chętnie zjadane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jedną z najlepszych form surowych warzyw są odpowiednio skomponowane surówki. Które warzywa można w nich znaleźć i dlaczego warto je spożywać?

Dlaczego warto jeść surowe warzywa?

Jedzenie surowych warzyw może przynieść organizmowi wiele korzyści. Przede wszystkim są one bogate w cenne składniki, które podczas obróbki cieplnej zwykle ulegają redukcji, a w niektórych sytuacjach zostają całkowicie zdegradowane pod wpływem wysokiej temperatury. Jedną z największych zalet surowych warzyw i dań, w których skład wchodzą, jest przede wszystkim brak dodatków chemicznych. Potrawy gotowane bardzo często zawierają dużą ilość chemii, nawet te, które są przygotowywane w domu. Jest ona zawarta między innymi w przyprawach, takich jak kostki rosołowe i inne podobne substancje.

 

Dodatek do obiadu w postaci surówki jest też niskokaloryczny. Dzięki temu można najeść się do syta, a jednocześnie nie przyjmować nadwyżki kalorycznej, która prowadzi do nadwagi, a w skrajnych przypadkach otyłości. Z tego powodu, surówki idealnie pasują do dań tłustych, takich jak kotlety schabowe, zrazy lub duszona wołowina. Warzywa, które najczęściej występują w surówkach to: kapusta (biała, czerwona, pekińska), marchew, por, cebula, ogórek oraz seler.  

Przykładowe surówki

Przygotowując surówkę, należy pamiętać, aby sięgać tylko po te warzywa, które bez obaw można spożywać na surowo. Osoby, które nie lubią gotować samodzielnie, mogą kupić surówki, jednak powinny sięgać wyłącznie po takie, które nie zawierają w swoim składzie sztucznych konserwantów i niezdrowych dodatków chemicznych. Sprzedaż domowych surówek prowadzi między innymi firma Jar-Do, której siedziba znajduje się w Poznaniu. Oferta jest kierowana zarówno do osób indywidualnych, jak i właścicieli lokali gastronomicznych.

 

Przykładowe popularne surówki oraz ich skład:

  •     Surówka żydowska – biała kapusta, marchew, kiszony ogórek, sos vinegrette, przyprawy.
  •     Surówka porowa – biała kapusta, jabłko, por, majonez, przyprawy.
  •     Surówka z kukurydzą – biała kapusta, kukurydza, marchew, por, majonez, przyprawy.
  •     Surówka włoska – biała kapusta, marchew, ogórek zielony, majonez, przyprawy.
  •     Surówka z modrej kapusty – czerwona kapusta, ogórek kiszony, jabłko, cebula, majonez, przyprawy.
  •     Surówka colesław – biała kapusta, marchew, cebula, dressing colesław, przyprawy.

Warzywa kiszone, które stanowią dodatek do wielu surówek, są również cennym źródłem wielu składników odżywczych i pozytywnie wpływają na florę układu pokarmowego.

Opracowanie artykułu:

ZPH "Jar-Do" Dorota Kozłowska

ul. Ostrowska 412, 61-312 Poznań Nowe Miasto, wielkopolskie
e-mail
www