czas czytania: 3 min materiał partnera

Kuchnia tajska , czyli bogactwo smaków i aromatów

tajska zupa

Nie bez powodów Tajlandia to obecnie jeden z najpopularniejszych kierunków zagranicznych podróży. Egzotyczne miejsce zachwyca turystów nie tylko niezwykłymi krajobrazami, ale także bogatą kulturą i niepowtarzalnymi, pachnącymi curry i trawą cytrynową, potrawami dostępnymi w ulicznych budkach. Kuchnia tajska swoją różnorodność zapewnia wpływom z  innych orientalnych krajów, takich jak Indie czy Chiny. Czym jeszcze charakteryzuje się ta aromatyczna kuchnia?

Przyprawy kluczem do sukcesu

Bez wątpienia za oryginalny smak potraw kuchni tajskiej odpowiada bogactwo przypraw i ziół używanych podczas gotowania. W myśl zasady pięciu smaków, dania kuchni tajskiej powinny być słodkie, słone, ostre, kwaśne i gorzkie. Jest to nawiązanie do filozofii wyznawanej przez Tajów, odnoszącej się do harmonii, która zapewnia udane i spełnione życie. Najpopularniejsze przyprawy używane w kuchni tajskiej:

  • Imbir – zapewnia nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne. Nadaje potrawom ostrości i lekko cytrusowego posmaku.
  • Chilli – niezbędny składnik tajskich dań. W tamtych regionach dostępnych jest wiele rodzajów chilli o różnych poziomach ostrości.
  • Cynamon – lekko korzenny posmak, używany do przygotowywania pasty curry, a także do marynat
  • Trawa cytrynowa – kolejny produkt, bez którego gotowanie w Tajlandii nie ma sensu. Nadaje świeżości i kwaśnego smaku potrawom.
  • Sos sojowy i rybny – oba sosy mają zapewnić słony smak wszystkich dań, pierwszy robiony jest z sfermentowanych nasion soi, drugi z sfermentowanych małych rybek
  • Mleczko kokosowe – stanowi główną bazę dla tajskich zup i tradycyjnego curry.

Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w Polsce. Tradycyjne smaki orientu gwarantuje restauracja Khuk, dzięki której w pełni przeniesiemy się do wyjątkowego świata Tajów przede wszystkim za sprawą kuchni, ale także estetyki wnętrza.

Mięso czy owoce morza?

Jedno i drugie! Kuchnia tajska jest różnorodna pod względem używanych produktów. Dlatego w potrawach króluje wieprzowina i  kurczak, np. w towarzystwie kapusty, warzyw, smażonego ryżu czy makaronu ryżowego,  a także w tradycyjnych zupach, takich jak Tom Yam. Jest to kompozycja zawierająca aromat liści kaffir, soku z limonki, galangalu, czyli pochodnej imbiru, sosu rybnego, chilli oraz trawy cytrynowej. Ikona tajskiej kuchni pieści podniebienie i zapewnia ucztę dla zmysłów. Bardzo ostra, z nutą kwaśnego smaku. Niezbędnym produktem w kuchni tajskiej są także krewetki, zwłaszcza te duże, zwane tygrysimi. Stanowią dodatek wymienny z mięsem w wielu potrawach. Wegetarianie także znajdą coś dla siebie, gdyż gastronomia w Tajlandii stwarza ogromne możliwości wyboru. Bazę do wielu dań stanowi ryż, bez którego kuchnia tajska nie miałaby prawa bytu. Najczęściej jest to ryż jaśminowy, delikatny w smaku i aromatyczny. Intensywność smaków, kolorów, zapachów, bogactwo przypraw i produktów kuchni tajskiej – to wszystko czeka na gości w restauracji Khuk.