Ryby są cennym źródłem białka, kwasów omega-3, witamin A, E, D i B, białka oraz składników mineralnych, dlatego też powinno się je spożywać regularnie. Najsmaczniejsze są ryby pochodzące z rodzimych łowisk, przygotowywane od razu, na świeżo w smażalni lub wędzarni. Jednym z takich wyjątkowych miejsc, gdzie można skosztować najlepszych ryb jest Łowisko Smażalnia Cezary Rospędek Nowa Wędzarnia.
Świeża ryba dobra dla każdego
Ryby są bardzo zdrowe i powinno się je spożywać nawet 2-3 razy w tygodniu. Są bogatym źródłem wielu dobroczynnych witamin, składników mineralnych i odżywczych. Są one niskokaloryczne, dlatego też rekomenduje się ich jedzenie nawet osobom z nadwagą lub z pewnych względów przebywających na diecie. Ogromną zaletą ryb jest możliwość przygotowania ich na bardzo wiele sposobów, począwszy od duszenia, poprzez smażenie, pieczenie, grillowanie, a skończywszy na wędzeniu. Dań z rybą jest bardzo wiele i świetnie komponują się z wieloma warzywami, surówkami czy pieczywem. Najlepsze potrawy przyrządza się ze świeżych ryb, gdyż ich mięso jest aromatyczne, miękkie, a za razem wilgotne w środku, na zewnątrz otoczone chrupką skórką. Doświadczeni kucharze ze smażalni dokładnie wiedzą, jak należy obchodzić się z rybą, aby jej nie przypalić, a jednocześnie wydobyć z niej wszelkie walory smakowe.
Jednym z miejsc, gdzie warto się wybrać jest Łowisko Smażalnia Cezary Rospędek Nowa Wędzarnia w miejscowości Grabowa, w województwie śląskim. Można tam spróbować świeżych ryb przyrządzanych na miejscu w smażalni i wędzarni. Łowisko na miejscu sprawia, że serwowane w restauracji potrawy powstają z ryb ze świeżego połowu. W ofercie znajduje się bardzo wiele dań, gdzie każdy, nawet najbardziej wymagający smakosz ryb znajdzie coś dla siebie. Na walory smakowe tego rodzaju mięsa wpływa nie tylko sposób jej podania, ale również zastosowane przyprawy. Dlatego też, będąc w smażalni ryb, warto za każdym razem próbować zupełnie innego połączenia smakowego. Ryba może zostać przyrządzona zarówno w sposób łagodny lub na ostro, np. w zupie, dodając do potrawy sporą ilość ziół.