Szynki, salcesony, drób czy różnego rodzaju mięsa królują na stołach w większości polskich domów. Bardzo duża ilość tych produktów jest niestety naszpikowana konserwantami, barwnikami oraz wypełniaczami, które tylko poprawiają wygląd tych wyrobów czyniąc je atrakcyjniejszymi dla oka, ale jakże szkodliwymi dla naszych żołądków. W przypadku pakowanych wędlin czy mięs można przeczytać etykietę, ale kupując świeże produkty, musimy mieć się na baczności.

Dobra wędlina – czyli jaka?

W dobrej jakości produkty mięsne i wędliniarskie powinniśmy zaopatrywać się u sprawdzonych sprzedawców i dostawców. Jeśli zależy ci na dobrej, zdrowej i pozbawionej wszystkich tych udziwnień chemicznych wędlin musisz zwracać uwagę na kilka kwestii. Po pierwszej czytaj etykiety. Jeśli kupujesz wędlinę bezpośrednio krojoną w sklepie poproś o udostępnienie składu. Sprzedawca ma obowiązek ci go przekazać. Pamiętaj, że im mniej ulepszaczy i więcej mięsa, tym wędlina jest lepszej jakości i smaczniejsza. Generalnie wszelkie podsuszane wędliny mają mniejszą ilość wody i chemii. Wędliny wytwarzane w naturalny sposób mają kolor szarobrązowy. Szynka, którą chcesz kupić, po przekrojeniu powinna być krucha i lekko wilgotna, ale nie może ściekać z niej woda. Kolejnymi kryteriami przy wyborze wędlin jest ich podział ze względu na rodzaj mięsa z jakiego są wytwarzane, np. wędliny drobiowe czy wieprzowe. Istotny jest też sposób wytwarzania produktów: wędliny suszone, długo dojrzewające, pieczone, wędzone itp. Wszystkie wędliny surowe, czy długo dojrzewające są produktami dobrej jakości, dlatego ich cena zazwyczaj jest najwyższa. Hurtownia mięsa i wędlin CZAJKA Zbigniew Czajka i S-ka oferuje najwyższej jakości wyroby od czołowych producentów, wytwarzane na tradycyjnych recepturach. W swojej ofercie posiada coś dla koneserów wyszukanych smaków i dla mniej wybrednych podniebień. Są to dobrej jakości salami, grube i cienkie kiełbasy, pasztety, salami, pieczenie, parówki i salcesony.

Świeże i zdrowe mięso

Jakość i smak mięsa zależy przede wszystkim od rodzaju paszy, jaką zwierzęta były karmione oraz od warunków chowu. Warto zwracać szczególną uwagę na kolor mięsa.. jest on uzależniony od wieku zwierzęcia oraz od części z jakiej pochodzi. Mięso wołowe od młodej krowy będzie intensywnie czerwone, od starej ciemniejsze. Świeże mięso wieprzowe powinno mieć różowy kolor, a mięso kurczaka jasnoróżowy. Świeżość mięsa łatwo sprawdzić po zapachu i dotyku. Powinno pachnieć naturalnie, lekko kwaśno, a w dotyku powinno być sprężyste i lekko wilgotne, ale nie lepić się. Świeże i najwyższej jakości mięsa oferuje hurtownia Czajka. Proponuje mięso wołowe (szponder, ligawę, pręgę czy łatę) oraz mięso wieprzowe (boczek, golonkę, schab, łopatkę, szynkę). W swojej ofercie posiada także drób: filet z kurczaka, wątroba drobiowa, skrzydełka z kurczaka, udziec indyczy, skrzydła, szyje czy filety z indyka. Oprócz tego prowadzi sprzedaż wyrobów garmażeryjnych.