Mięso i wędliny stanowią bardzo ważną część naszej codziennej diety. Są źródłem wartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez chociażby jednego mięsnego posiłku. Nie bez znaczenia jest jednak jakość spożywanego drobiu, wołowiny, wieprzowiny i wędlin. Należy zadbać o to, by była jak najlepsza. I właśnie na taką możemy liczyć robiąc zakupy w firmowym sklepie mięsnym „Smaczek” w Gołdapi.

Mięso białe

Mięso białe ma zdecydowanie najwięcej zwolenników. Jest tańsze niż mięso czerwone i można przyrządzić z niego wiele potraw inspirując się różnymi kuchniami świata. Mięso białe to mięso drobiowe, czyli pochodzące od kur, kaczek, indyków, przepiórek i gęsi. Mięso tego typu zawiera mniej mioglobiny niż mięso czerwone oraz jest mniej tłuste, dlatego też z jego dobrodziejstw korzystają osoby, które dbają o prawidłową masę swojego ciała. Jest także polecane dla dzieci i niemowląt, ponieważ jest lekkostrawne. Sprzedaż drobiu sukcesywnie wzrasta. Kupujemy świeże mięso, by odpowiednio przygotować je w domu, ale też gotowe produkty, które od razu nadają się do spożycia. Jak informuje pan Wojciech Stypułkowski – właściciel sklepu mięsnego „Smaczek” w Gołdapi- dużym zainteresowaniem klientów cieszą się kurczaki z rożna oraz wędliny z pieczonej piersi kurczaka. Z mięsa drobiowego coraz częściej produkuje się parówki, pasztety oraz inne wyroby.

Mięso czerwone

Mięso czerwone pochodzi od zwierząt hodowlanych i łownych. Do najbardziej popularnych gatunków można zaliczyć wieprzowinę i wołowinę. To one najczęściej goszczą na stołach Polaków. Do pozostałych rodzajów zalicza się także cielęcinę, baraninę, jagnięcinę i dziczyznę. Mięso czerwone charakteryzuje się większą ilością tkanki tłuszczowej. Nie oznacza to jednak, że jest mniej zdrowe. Dla przykładu dobrej jakości wołowina zawiera trzy razy więcej żelaza niż znajdziemy w mięsie drobiowym. Wieprzowina z kolei -w porównaniu do drobiu – ma w sobie dużo więcej minerałów i witamin z grupy B. Mięso czerwone jest nieco droższe, a niektóre jego gatunki uchodzą za rarytas. Można z niego wyprodukować wiele rodzajów wędlin i kiełbas.

Świeże mięso od sprawdzonego dostawcy

Decydując się na zakup mięsa, lepiej odwiedzać firmowe sklepy takie jak np.  „Smaczek” w Gołdapi. Mamy wówczas pewność, że sprzedawca oferuje nam zawsze świeży towar, pochodzący z regularnych dostaw. Firmowe sklepy często współpracują z rzeźniami, dzięki czemu mięso dostarczane jest do nich wprost z uboju. Robiąc zakupy w dużym markecie, nigdy do końca nie wiemy, jaki czas towar spędził na magazynie i za ladą chłodniczą. Niestety bardzo często zdarza się, że jakość mięsa z sieciowych marketów pozostawia wiele do życzenia.