czas czytania: 2 min

Najpopularniejsze hiszpańskie potrawy

Najpopularniejsze hiszpańskie potrawy

Kto był w Hiszpanii ten wie, że jedzenie jest bardzo ważnym elementem życia mieszkańców  Półwyspu Iberyjskiego. Je się dużo, często i co najważniejsze – bardzo smacznie. Żadne  spotkanie rodzinne czy towarzyskie, nie obejdzie się bez tapas. Te znane na całym świecie zakąski wywodzą się właśnie z Hiszpanii i podawane są zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Królową przystawek jest bez wątpienia tortilla espanola – czy popularny pulchny omlet z  ziemniakami i cebulą. Często dodaje się do niej też inne składniki – np. kiełbasę czy fasolę, a  także szpinak. Tortilla espanola może występować w formie zakąski i jako samodzielne danie. Do  najpopularniejszych tapas należą z pewnością patatas bravas, czyli smażone ziemniaki, podawane  z pikantnym sosem pomidorowym, a także montadito de jamon serrano, czyli niewielkie kanapeczki z dojrzewającą szynką.

Najbardziej kojarzoną przez obcokrajowców hiszpańską potrawą jest paella. To jednogarnkowe  danie wywodzi się południa Hiszpanii i opiera się na ryżu, owocach morza i szafranie. Istnieje wiele  odmian tego dania. Niektórzy podają je ze szparagami lub innymi warzywami, mięsem królika lub  drobiem.

Ze względu na bardzo szeroki dostęp do morza, w wielu regionach Hiszpanii je się dużo owoców  morza. Jedną z najsmaczniejszych potraw jest pulpo a la gallega, czyli ośmiornica po galicyjski.  Tradycyjnie podawana jest z ziemniakami i mieloną papryką. Hiszpanie kochają także gambas al  ajio, czyli krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku i natki pietruszki.    Bardzo popularne jest też gazpacho – czyli chłodnik ze świeżych pomidorów. Podaje się go z  różnymi dodatkami, np. drobno pokrojonymi warzywami, jajkiem, chlebem, oliwkami, szynka czy  orzechami. W niektórych regionach dodaje się nawet soku pomarańczowego. To bardzo  charakterystyczna i wyrazista zupa, która świetnie sprawdza się w upalnym klimacie.

Jednym z najbardziej udanych hiszpańskich deserów jest ciasto pielgrzyma, czyli Torta de  Santiago. To przysmak szczególnie popularny w północnej części kraju, na trasie pielgrzymkowej  Św. Jakuba. Przysmak jest bardzo słodki i wysokokaloryczny – jego podstawą są mielone migdały,  jajka i cukier. Deser nie zawiera za to mąki.

Mówiąc o hiszpańskich deserach, trzeba wspomnieć o churros. To smażone w głębokim tłuszczu,  podłużne ciastka, podawane z cukrem pudrem i płynną czekoladą.    Półwysep Iberyjski jest też ojczyzną wielu znakomitych trunków. To właśnie stąd pochodzi m.in.  Cava, sherry czy malaga. Hiszpanie uwielbiają też sączyć sangrię – czyli wino stołowe z  dodatkiem mocniejszego alkoholu. Tradycyjnie podaje się je z lodem i pokrojonymi owocami.