Odżywianie na surowo to coraz popularniejszy sposób zdrowego odżywiania się. Dieta raw food, czyli witarianizm składa się wyłącznie z surowych, niemodyfikowanych i świeżych artykułów żywnościowych. Nie są one poddane żadnej obróbce, mrożone, gotowane czy smażone. Dzięki temu zachowują swoje wartości odżywcze. Z pochodzących z ekologicznych upraw warzyw, owoców, orzechów i kiełków można z powodzeniem przygotować pyszne i zdrowe soki, musy czy susze.
Jakie są korzyści z diety raw food?
Dieta witariańska opiera się w głównej mierze na warzywach i owocach. Istnieją jednak jej mniej rygorystyczne odmiany, które pozwalają na jedzenie artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego np. ryb czy mięsa. Ważne, aby przetwarzanie produktów było przeprowadzane w maksymalnie temperaturze 40-45°C.
Jedzenie na surowo wiąże się przy tym z szeregiem zalet. Surowe produkty żywnościowe wpływają pozytywnie na pracę mózgu. Raw food jest także świetnym sposobem na pozbycie się nadprogramowych kilogramów i wzmocnienie odporności organizmu.
Surowe jedzenie posiada mniejszą zawartość tłuszczów oraz węglowodanów, za to jest bogate w kwas foliowy, potas, magnez oraz witaminy. Składa się także z przeciwutleniaczy, które chronią przed schorzeniami serca, cukrzycą i nowotworami oraz bakterii i drobnoustrojów, które wzmacniają system odpornościowy i metabolizm. Wolne od sztucznych barwników i konserwantów produkty dostarczają potrzebną ilość składników mineralnych.
Jakie są przepisy na surową dietę?
Przed przejściem na surową dietę warto się wcześniej skonsultować z dietetykiem. Poza tym warto spróbować witarianizmu i zastosować wybrane przepisy. Oto kilka wybranych receptur na pełny posiłek:
Barszcz z buraczków
Składniki:
- 3/4 szklanka soku z buraczków i soku z marchwi,
- 1 i ½ szklanki soku z naciowego selera,
- ½ świeżego soku z cytryny,
- garść soli himalajskiej (do kupienia np. w hurtowniach spożywczych),
- 2 małe ząbki czosnku,
- posiekany koperek.
Przygotowanie: Po wyciśnięciu lub wylaniu soku z marchewki, buraków i cytryny, zmiksować całość w blenderze. Przyprawić czosnkiem, koperkiem i solą himalajską. Następnie zmiksować wszystko przez pół minuty. Do smaku można dodać pokrojone awokado.
Wrap
Składniki:
- suszone marchewki,
- jabłko,
- siemię lniane,
- natka pietruszki,
- cebula,
- curry,
- pieprz cayenne,
- morska sól.
Na nadzienie:
- pasta z soku z cytryny i zmiażdżonego awokado,
- pokrojone rzodkiewki,
- pomidory,
- papryka,
- szczypiorek,
- rzymska sałata.
Przygotowanie: zalać nasiona chia mlekiem. Wymieszać, po czym odłożyć do lodówki na ok. 15 min. Wyjąć i przemieszać. Powtórzyć, a następnie odstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu uzupełnić pokrojonymi owocami, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Pudding z nasion chia
Składniki:
- mleko migdałowe (400 ml) lub roślinne,
- nasiona chia (6 łyżek),
- połówka mango (lub więcej),
- garść jagód, truskawek i malin,
- 1 łyżka miodu,
- odrobina mielonej wanilii lub rozgniecione ziarna kakaowca.
Przygotowanie: Ok. 20-30 min. Należy wsypać do mleka nasiona i uzupełnić miodem. Dokładnie zamieszać i odstawić do zgęstnienia. Obrać mango ze skórki i włożyć do blendera. Nie dodawać wody. Przygotowaną masę chia i zmielone mango wyłożyć na przygotowane naczynie i ozdobić owocami. Całość można przyprószyć wanilią lub kakaowcem.
Ciekawą propozycją jedzenia na surowo jest także spaghetti z cukinią, bazyliowym pesto i pomidorową salsą. Gotowy przepis można znaleźć w Internecie.
Próbujesz schudnąć? Może dieta ketogeniczna jest dla ciebie?
Dieta ketogeniczna nie jest dla ciebie? Przeczytaj o diecie kopenhaskiej.