Odżywianie na surowo to coraz popularniejszy sposób zdrowego odżywiania się. Dieta raw food, czyli witarianizm składa się wyłącznie z surowych, niemodyfikowanych i świeżych artykułów żywnościowych. Nie są one poddane żadnej obróbce, mrożone, gotowane czy smażone. Dzięki temu zachowują swoje wartości odżywcze. Z pochodzących z ekologicznych upraw warzyw, owoców, orzechów i kiełków można z powodzeniem przygotować pyszne i zdrowe soki, musy czy susze.

Jakie są korzyści z diety raw food?

Dieta witariańska opiera się w głównej mierze na warzywach i owocach. Istnieją jednak jej mniej rygorystyczne odmiany, które pozwalają na jedzenie artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego np. ryb czy mięsa. Ważne, aby przetwarzanie produktów było przeprowadzane w maksymalnie temperaturze 40-45°C. 

Jedzenie na surowo wiąże się przy tym z szeregiem zalet. Surowe produkty żywnościowe wpływają pozytywnie na pracę mózgu. Raw food jest także świetnym sposobem na pozbycie się nadprogramowych kilogramów i wzmocnienie odporności organizmu. 

Surowe jedzenie posiada mniejszą zawartość tłuszczów oraz węglowodanów, za to jest bogate w kwas foliowy, potas, magnez oraz witaminy. Składa się także z przeciwutleniaczy, które chronią przed schorzeniami serca, cukrzycą i nowotworami oraz bakterii i drobnoustrojów, które wzmacniają system odpornościowy i metabolizm. Wolne od sztucznych barwników i konserwantów produkty dostarczają potrzebną ilość składników mineralnych.

Jakie są przepisy na surową dietę?

Przed przejściem na surową dietę warto się wcześniej skonsultować z dietetykiem. Poza tym warto spróbować witarianizmu i zastosować wybrane przepisy. Oto kilka wybranych receptur na pełny posiłek:

Barszcz z buraczków

Składniki: 

  • 3/4 szklanka soku z buraczków i soku z marchwi, 
  • 1 i ½ szklanki soku z naciowego selera, 
  • ½ świeżego soku z cytryny, 
  • garść soli himalajskiej (do kupienia np. w hurtowniach spożywczych), 
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • posiekany koperek. 

Przygotowanie: Po wyciśnięciu lub wylaniu soku z marchewki, buraków i cytryny, zmiksować całość w blenderze. Przyprawić czosnkiem, koperkiem i solą himalajską. Następnie zmiksować wszystko przez pół minuty. Do smaku można dodać pokrojone awokado.

Wrap 

Składniki: 

  • suszone marchewki, 
  • jabłko, 
  • siemię lniane, 
  • natka pietruszki, 
  • cebula, 
  • curry, 
  • pieprz cayenne,
  • morska sól. 

Na nadzienie: 

  • pasta z soku z cytryny i zmiażdżonego awokado,
  • pokrojone rzodkiewki, 
  • pomidory, 
  • papryka, 
  • szczypiorek,
  • rzymska sałata. 

Przygotowanie: zalać nasiona chia mlekiem. Wymieszać, po czym odłożyć do lodówki na ok. 15 min. Wyjąć i przemieszać. Powtórzyć, a następnie odstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu uzupełnić pokrojonymi owocami, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Pudding z nasion chia

Składniki: 

  • mleko migdałowe (400 ml) lub roślinne, 
  • nasiona chia (6 łyżek), 
  • połówka mango (lub więcej), 
  • garść jagód, truskawek i malin, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • odrobina mielonej wanilii lub rozgniecione ziarna kakaowca. 

Przygotowanie: Ok. 20-30 min. Należy wsypać do mleka nasiona i uzupełnić miodem. Dokładnie zamieszać i odstawić do zgęstnienia. Obrać mango ze skórki i włożyć do blendera. Nie dodawać wody. Przygotowaną masę chia i zmielone mango wyłożyć na przygotowane naczynie i ozdobić owocami. Całość można przyprószyć wanilią lub kakaowcem.

Ciekawą propozycją jedzenia na surowo jest także spaghetti z cukinią, bazyliowym pesto i pomidorową salsą. Gotowy przepis można znaleźć w Internecie.

Próbujesz schudnąć? Może dieta ketogeniczna jest dla ciebie?

Dieta ketogeniczna nie jest dla ciebie? Przeczytaj o diecie kopenhaskiej.