Produkty, które występują w określonych porach roku, mają największą wartość odżywczą. Droga, którą muszą pokonać od zerwania do spożycia, jest stosunkowo krótka, dzięki czemu nie tracą swojej świeżości. Warto sięgać po sezonowe dary ziemi, które odznaczają się największą gęstością odżywczą. Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w witaminy, minerały i mikroelementy, koniecznie wybieraj warzywa i owoce od polskich rolników.
Warzywa od rolnika – zdrowy i smaczny wybór
Świeże warzywa to konieczny element zrównoważonej diety. Kupując produkty od polskich rolników, uprawiane w kontrolowanych warunkach, dostarczasz swojemu organizmowi optymalną ilość witamin, błonnika i wody. Co więcej, polskie warzywa sezonowe są doskonałym źródłem antyoksydantów odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników i opóźniających procesy starzenia. Żadne preparaty witaminowe, suplementy diety czy sklepowe soki, nie zastąpią świeżych warzyw i owoców. Jeżeli chcesz mieć pewność, że spożywane przez Ciebie produkty rolne są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, wybieraj sprawdzonych dostawców, takich jak Progres Zdrovit. Jeżeli mieszkasz w mieście, prowadzisz intensywny tryb życia i nie masz czasu na śledzenie kalendarza zbiorów, łatwo przeoczysz moment, kiedy warzywa i owoce są w szczycie sezonu. Jabłka, gruszki czy rośliny okopowe, są sprzedawane przez cały rok, ale tylko w wybranych miesiącach mają szczególnie intensywny smak i aromat. Nie pomiń tego momentu!
Kalendarz sezonowości – co powinieneś wiedzieć?
Owoce egzotyczne, takie jak banany, są zrywane jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości, dlatego ich wartość odżywcza nigdy nie będzie tak wysoka jak w przypadku dojrzałych bananów zerwanych wprost z drzewa. Aby sztucznie przyspieszyć cały proces producenci wykorzystują chemiczne substancje i ogromne ilości środków konserwujących, które zapobiegają psuciu w czasie transportu. Wybierając lokalne produkty rolne zyskujesz pewność, że ich smak i aromat są dokładnie takie, jakie powinny być.