Chrupiące cienkie lub grube ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, ciągnący się ser oraz wiele innych dodatków. Pizza to danie, które można skomponować w taki sposób, by zaspokoiło nawet najbardziej delikatne i wybredne podniebienia. Świetnie nadaje się na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Kochają ją dzieci, kochają dorośli. Możesz zjeść ją w lokalu, takim jak Da Grasso Giżycko, albo zamówić na wynos. Jej historia jest o wiele dłuższa, niż niektórym mogło by się wydawać.

Smaczna historia

Twórcą pizzy najprawdopodobniej był Grek. I to bardzo dawno temu. W starożytnej Grecji wypiekano płaskie placki, które były posmarowane oliwą i posypane ziołami. Dopiero potem dotarły one do Italii. Obecną formę zaczęły przybierać dopiero, gdy ze słonecznego i dalekiego Meksyku sprowadzono do Włoch złote jabłka, czyli pomidory, które po dziś dzień są głównym składnikiem pizzy. Pizzowa kariera zaczęła się rozkręcać w XIX wieku, kiedy to do Neapolu przybyła królowa Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem Hubertem I. To na ich cześć piekarz i kucharz Raffaele Esposito przygotował płaski drożdżowy placek w narodowych barwach Włoch, składający się z soczystych, czerwonych pomidorów, białej i kremowej mozzarelli oraz zielonych listków bazylii. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza, Margherita, która swoją nazwę zawdzięcza właśnie królowej Włoch. Dziś na całym świecie ludzie jedzą pizzę. Niezliczone gatunki, dziesiątki kombinacji sprawiają, iż każdy znajdzie coś dla siebie.

Dla każdego coś pysznego!

Nieograniczona wyobraźnia kucharzy przygotowujących pizzę, jest powodem, iż mamy do wyboru placki z przeróżnymi składnikami. Jednym się to podoba, inni wolą zjeść tradycyjną pizzę. Udając się do Włoch zauważysz, iż w kwestii tego dania panuje tu niezwykły porządek. Nie uraczysz tu pizzy hawajskiej czy farmerskiej. Pizza a’la napoletana ma tylko pomidory, mozzarellę, anchois oraz oregano. Pizza marinara to małże, pomidory, czosnek i oregano. Na spina cci znajdziesz tylko świeże liście szpinaku u plasterki czosnku. Pizza sycylijska, oprócz mozzarelli i pomidorów, zawiera salami, pieczarki i duszoną na oliwie paprykę. Każda włoska pizza to przede wszystkim świeże (!), pachnące słońcem pomidory, aksamitna mozzarella i inne sery (pecorino, parmezan itp.), dobrej jakości szynka, czosnek, oliwki, kapary, karczochy, ryby, owoce morza oraz bazylia i oregano. Bardzo ważne jest ciasto. Jego skład jest bardzo prosty, tylko mąka, woda, drożdże, odrobina cukru i soli. Jednak tajemnica tkwi w odpowiednim wyrobieniu ciasta oraz metodzie wypiekania. Tradycyjne włoskie placki są wypiekane w kamiennym piecy opalanym drzewem, w bardzo wysokiej temperaturze. Dobra pizza ma niepowtarzalny smak, powinna być lekko wilgotna, aromatyczna, a jej brzegi powinny lekko zawijać się ku górze.

To rewelacyjne danie zawojowało cały świat.  W Da Grasso Giżycko możesz uraczyć się wyśmienitą pizzą w wielu odsłonach: pizzę wegetariańską, z drobiem czy owocami morza. Są podawane na grubym i cienkim cieście. Serwuje się tu nie tylko pizze, ale też makarony oraz dania obiadowe. Możesz również liczyć na smaczny fast food  w postaci kebabów i burgerów. To dobre jedzenie jest przygotowywane codziennie, ze świeżych składników. Pizzeria oferuje catering, jedzenie na wynos i na dowóz.