czas czytania: 4 min

Pomysły na smaczne sałatki na grilla!

sałatki na grilla

Letni sezon to doskonała okazja do spędzania czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych. Jeśli posiadasz dom lub mieszkanie z ogrodem, świetnym pomysłem będzie organizacja barbecue party. Oprócz tradycyjnych kiełbasek i kaszanki oraz pieczonego chleba można przygotować sałatki na grilla. Dlatego zainspiruj się naszymi przepisami. Zaskocz znajomych pysznymi przekąskami!

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jednym z pomysłów na sałatkę do grilla jest przyrządzenie jej na bazie ziemniaków. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące artykuły spożywcze: pieprz i sól, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki sosu sojowego i majonezu, 1 łyżka mleka, 3 łyżki śmietany i 1 łyżeczka masła. Do tego wymaga się przyszykowania 500 g kartofli, 100 g kurek oraz 2 laurowych liści. Smak wzbogacą ogórki (5 sztuk) oraz pęczek dymki ze szczypiorkiem i natki pietruszki.

Przyrządzanie sałatki ziemniaczanej do grilla składa się z:

  1. Obierania ziemniaków i krojenia na duże kostki.
  2. Doprowadzenia do czystości kurków. Dołącza się do nich kartofle. Całość polewa się wodą w zimnej temperaturze. Dokłada się do tego pół łyżeczki soli, liście lauru oraz łyżeczkę masła.
  3. Ugotowania wszystkiego aż do otrzymania miękkiej konsystencji. Następnie całość się odcedza.
  4. Przygotowania ogórków. Kroi się je w kostkę, a szczypiorek  z dymką i natkę sieka.

Wszystkie składniki należy następnie wrzucić do miski. Na koniec przygotowuje się dressing. Zimny sos wykonuje się poprzez zmieszanie śmietany, łyżeczki miodu i sojowej zaprawy. Uzupełnia się go ziemniakami i łączy z pozostałymi składnikami. Zaleca się gotową przystawkę przyprawić pieprzem i solą.

Sałatka z arbuzem i rukolą

Równie smacznym pomysłem na zakąskę jest sałatka z arbuzem. Należy w tym celu zaopatrzyć się w rukolę, pokrojonego na 10 drobnych kostek arbuza (bez pestek), 4 czarne oliwki oraz 5 kostek sera fety. Do tego przyda się ¼  małej, czerwonej cebuli oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Do 1 porcji sałatki wymagana jest 1 łyżka pestek dyni lub posiekanej mięty. Do dressingu nieodzowny będzie miodowy sos winegret jako baza. Jego smak wzmocnią płynny miód i cytrynowy sok, udostępnione przez spożywcze hurtownie.

Przygotowuje się ją poprzez wsadzenie do przygotowanej salaterki rukoli. Do niej dodaje się kolejno arbuza, pokrojony w kosteczki ser feta, plasterki oliwki oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Przed dodaniem do całości pestek dyni, należy je zrumienić na suchej patelni. Następnie wszystko przyprószyć miętą. Jako dressing należy zastosować gotowy sos powstały na bazie miodu. Dołącza się do niego miód i sok z cytryny. Przyszykowaną przekąskę warto posypać pieprzem lub solą.

Sałatka bez majonezu

Dla nieprzepadających za sosem majonezowym proponujemy specjalną sałatkę bez majonezu z rukolą i czerwonymi burakami. Do 300 g równych rozmiarem buraków należy dołączyć pół opakowania rukoli oraz kilka łyżek startego parmezanu. Do przygotowania sosu niezbędne są: sól, zmielony czarny pieprz, brązowy cukier, łyżka musztardy (z czerwonym winem bądź gruboziarnista), ocet na bazie czerwonego wina i 1/3 szklanki oliwy. Pół łyżeczki brązowego cukru, łyżkę musztardy, 3 łyżki octu oraz oliwę starannie się miesza. Po otrzymaniu płynnej konsystencji przyprawia się wszystko pieprzem i solą.

Po umyciu i odcięciu korzonków buraki pozostawione w łupinach należy gotować w wodzie z solą aż do miękkiej formy. Po ostudzeniu i obraniu kroi się je potem w drobne plasterki. Dodaje się je do sosu i miesza. Aby się połączyły, należy je odstawić na ok. 60 minut do lodówki. Rukolę trzeba w tym czasie opłukać i przebrać jej listki. Odcina się przy tym jej korzonki i zbyt twarde łodyżki. Wyjęte z lodówki buraczki po osiągnięciu przez nich odpowiedniej temperatury zaleca się połączyć z rukolą. Gotową przekąskę polewa się sosem i posypuje parmezanem.

Doskonałymi przekąskami na grilla są również ugotowane marchewki podane z koperkiem, szczypiorkiem i wypełnione kremowym serkiem. Smaczne będą również kanapeczki na wiejskim chlebie z cebulą, kiełbasą chorizo, oliwą i ciecierzycą. Alternatywą będą grillowane warzywa np. przyprawione ziołami bakłażan i cukinia z serowym nadzieniem.