Letni sezon to doskonała okazja do spędzania czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych. Jeśli posiadasz dom lub mieszkanie z ogrodem, świetnym pomysłem będzie organizacja barbecue party. Oprócz tradycyjnych kiełbasek i kaszanki oraz pieczonego chleba można przygotować sałatki na grilla. Dlatego zainspiruj się naszymi przepisami. Zaskocz znajomych pysznymi przekąskami!

Sałatka ziemniaczana na grilla

Jednym z pomysłów na sałatkę na grilla jest przyrządzenie jej na bazie ziemniaków. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące artykuły spożywcze: pieprz i sól, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki sosu sojowego i majonezu, 1 łyżka mleka, 3 łyżki śmietany i 1 łyżeczka masła. Do tego wymaga się przyszykowania 500 g kartofli, 100 g kurek oraz 2 laurowych liści. Smak wzbogacą ogórki (5 sztuk) oraz pęczek dymki ze szczypiorkiem i natki pietruszki.

Aby przyrządzić sałatkę ziemniaczaną do grilla, musimy:

  1. Obrać ziemniaki i pokroić je na duże kostki.

  2. Doprowadzić do czystości kurki i dołączyć do nich kartofle. Całość polać wodą w zimnej temperaturze. Dołożyć do tego pół łyżeczki soli, liście lauru oraz łyżeczkę masła.

  3. Ugotować wszystko aż do otrzymania miękkiej konsystencji. Następnie całość odcedzić.

  4. Przygotować ogórki: pokroić je w kostkę, a szczypiorek z dymką i natką posiekać.

Wszystkie składniki należy następnie wrzucić do miski. Na koniec przygotowuje się dressing. Zimny sos wykonuje się poprzez zmieszanie śmietany, łyżeczki miodu i sojowej zaprawy. Uzupełnia się go ziemniakami i łączy z pozostałymi składnikami. Zaleca się gotową przystawkę na grilla przyprawić pieprzem i solą.

Sałatka z arbuzem i rukolą

Równie smacznym pomysłem na zakąskę grillową jest sałatka z arbuzem. Należy w tym celu zaopatrzyć się w rukolę, pokrojonego na 10 drobnych kostek arbuza (bez pestek), 4 czarne oliwki oraz 5 kostek sera fety. Do tego przyda się ¼ małej, czerwonej cebuli oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Do 1 porcji sałatki wymagana jest 1 łyżka pestek dyni lub posiekanej mięty. Do dressingu nieodzowny będzie miodowy sos winegret jako baza. Jego smak wzmocnią płynny miód i cytrynowy sok, dostępny w wielu spożywczych hurtowniach.

Przyrządza się ją poprzez wsadzenie do przygotowanej salaterki rukoli. Do niej dodaje się kolejno arbuza, pokrojony w kosteczki ser feta, plasterki oliwki oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Przed dodaniem do całości pestek dyni, należy je zrumienić na suchej patelni. Następnie wszystko przyprószyć miętą. Jako dressing należy zastosować gotowy sos powstały na bazie miodu. Dołącza się do niego miód i sok z cytryny. Przyszykowaną przekąskę na grilla warto posypać pieprzem lub solą.

Sałatka bez majonezu

Dla nieprzepadających za sosem majonezowym proponujemy specjalną sałatkę na grilla bez majonezu z rukolą i czerwonymi burakami. Do 300 g równych rozmiarem buraków należy dołączyć pół opakowania rukoli oraz kilka łyżek startego parmezanu. Do przygotowania sosu niezbędne są: sól, zmielony czarny pieprz, brązowy cukier, łyżka musztardy (z czerwonym winem bądź gruboziarnista), ocet na bazie czerwonego wina i 1/3 szklanki oliwy. Pół łyżeczki brązowego cukru, łyżkę musztardy, 3 łyżki octu oraz oliwę musimy starannie wymieszać. Po otrzymaniu płynnej konsystencji przyprawiamy wszystko pieprzem i solą.

Po umyciu i odcięciu korzonków buraki pozostawione w łupinach należy gotować w wodzie z solą aż do miękkiej formy. Po ostudzeniu i obraniu kroimy je potem w drobne plasterki. Dodajemy je do sosu i mieszamy. Aby się połączyły, należy je odstawić na ok. 60 minut do lodówki. Rukolę trzeba w tym czasie opłukać i przebrać jej listki. Odcina się przy tym jej korzonki i zbyt twarde łodyżki. Wyjęte z lodówki buraczki po osiągnięciu przez nich odpowiedniej temperatury zaleca się połączyć z rukolą. Gotową przekąskę polewa się sosem i posypuje parmezanem.

Doskonałymi przekąskami na grilla są również ugotowane marchewki podane z koperkiem, szczypiorkiem i wypełnione kremowym serkiem. Smaczne będą również kanapeczki na wiejskim chlebie z cebulą, kiełbasą chorizo, oliwą i ciecierzycą. Alternatywą będą grillowane warzywa np. przyprawione ziołami bakłażan i cukinia z serowym nadzieniem.