czas czytania: 3 min materiał partnera

Popularność lodów naturalnych. Na czym polega fenomen?

naturalne lody

Słodkie, orzeźwiające, zimne, kojarzą się z latem, wakacjami, a wybór ich smaków przyprawia o zawrót głowy. Soczyste sorbety owocowe, waniliowe, czekoladowe, a także bardziej oryginalne i zaskakujące połączenia, np. słony karmel, beza z porzeczką czy te o smaku popularnych batonów orzechowych. Mowa oczywiście o uwielbianym, zwłaszcza przez dzieci, przysmaku, czyli o lodach. Coraz częściej można spotkać szyldy lodziarni informujące o rzemieślniczej produkcji opartej na naturalnych produktach. Czym charakteryzują się lody naturalne?

Wysokiej jakości składniki

Lody naturalne to przede wszystkim te przygotowywane na miejscu, do produkcji których używa się wysokiej jakości składników, pozbawione konserwantów, barwników i dodatkowych substancji konserwujących, tak jak w przypadku lodów przemysłowych. Głównie sprzedawane są na wagę lub w porcjach, zwanych gałkami, nakładanych na wafelek przy pomocy specjalnej łyżki. Można również  nich tworzyć wspaniałe desery, które w zachwycają nie tylko smakiem ale również walorami estetycznymi. Lody rzemieślnicze, bo takim mianem również określa się tradycyjną metodę wytwarzania mrożonych przysmaków, opierają się w głównej mierze na dwóch bazach. Pierwsza z nich to mleko, śmietanka, cukier i jaja, drugą zaś stanowi połączenie wody, owoców i cukru. Jak wynika z opinii specjalistów z lodziarni Klon, zajmującej się sprzedażą lodów naturalnych, cechą charakterystyczną są niewielkie ilości produkowanej masy, tak by była ona zawsze świeża i dorabiana na bieżąco w zależności od tego, który smak najszybciej znika z pojemników. Właściciele takich lodziarni zazwyczaj posiadają swoich sprawdzonych dostawców produktów mlecznych czy jaj, a także sezonowych owoców. W pierwszym etapie śmietanka i mleko poddawane są pasteryzacji, która eliminuje wszystkie drobnoustroje.

Tradycyjne i autorskie receptury

Współcześnie w wielu dziedzinach życia obserwuje się powrót do sposobów produkcji używanych w dawnych czasach opartych na tradycyjnych metodach. Tak samo, jak popularne są ręcznie robione ozdoby, zwane hand made, tak i lody wytwarzane rzemieślniczo coraz częściej pojawiają się na rynku oferującym słodkości. Wbrew pozorom nie jest łatwo rozpoznać lody naturalne. Jednakże jedną z cech charakterystycznych jest ograniczona liczba smaków, oscylująca wokół dziesięciu. W tym przypadku nie ilość, ale jakość odgrywa istotną rolę. Mając do dyspozycji tylko kilka pozycji, wybór lodów jest zdecydowanie prostszy. Z drugiej strony, producenci lodów rzemieślniczych, m. in. lodziarnia Klon, zazwyczaj zaskakują innowacyjnymi połączeniami produktów, tworząc autorskie receptury. Nic więc dziwnego, że można spotkać czekoladę z chilli, białą czekoladę z jagodami, sorbet malinowy z winem Porto, gruszkę z tymiankiem, smak zielonej herbaty z matchą. Powodzenie swoich smakowych eksperymentów widoczne jest po ilości sprzedawanego smaku. Najpopularniejsze jednak wciąż są lody śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe.