Pizza to uwielbiany nie tylko przez Włochów przysmak, który idealny jest na szybką przekąskę, syty obiad, czy też lekką kolację przy winie. Rodzajów tego placka drożdżowego z rozmaitymi składnikami, jest zaś dzisiaj wiele i wcale nie chodzi o pizzę neapolitanę, biancę, sycylijską, pepperoni, czy margheritę. Obecnie wiele pizzerni serwuje również wypieki kuchni Fushion. Dowiedz się, co to oznacza!

Czym jest kuchnia Fushion?

Poszukiwanie nowych smaków, aromatów, czy inspiracji dotyczących przystrajania potraw, jest niczym niezwykłym. Łatwo odkryć taką pasję między innymi dzięki bliskim oraz dalekim podróżom. To między innymi dzięki nim spopularyzowane zostały w ostatnich latach idee kuchni Fushion, która oznacza mieszanie się smaków oraz „kultur”. Dzisiaj jest to bardzo łatwo zauważalne właśnie w przypadku już nie tylko włoskiego, ale międzynarodowego dania, jakim jest pizza. Nie tylko występuje ona w rodzimym wydaniu, ale także meksykańskim, greckim, arabskim, czy staropolskim. Dzisiaj te wyjątkowe placki drożdżowe, są bowiem wykładane różnymi składnikami, charakterystycznych dla danych kultur. Można zatem spotkać się z czerwoną fasolą wprost z Meksyku, z wołowiną z Turcji, z boczkiem z Polski, czy też z krewetkami z Hawaii. 

Przykłady pizzy kuchni Fushion

Przykładów pizzy kuchni Fushion jest wiele i można byłoby je wymieniać niemalże bez końca. Eksperymentowanie z tym włoskim daniem, jest zatem dzisiaj bardzo szerokie. Spotykamy pizze na cienkich podstawach, jak i te znacznie wyrośnięte. W Polsce bardzo spopularyzowanymi odmianami pizzy Fushion, jest ta:

  • hawajska – z dodatkiem ananasów, kukurydzy, a czasem też owoców morza,
  • grecka – z oliwkami, gyrosem, a także kozim serem lub serem feta,
  • turecka – z wołowym miejscem kebabowym oraz z podwójnym serem,
  • meksykańska – z dodatkiem salami, tabasco, czerwoną fasolą i kukurydzą,
  • farmerska (amerykańska) – z pieczarkami, boczkiem i cebulą,
  • czy wiejska (polska) – z kiełbasą, szynką, cebulką, oraz wieloma warzywami.

Do niestandardowych składników pizzy, których nie znajdziemy na tradycyjnych włoskich wypiekach, zaliczyć można również: kabanosy, paprykę, tuńczyk, ogórki, nachosy, papryczki jalapenos, kapustę pekińską, czy nawet brokuły i szpinak

Pomysł na udany „pizzowy” wieczór ze znajomymi!

Jeśli chcesz posmakować wyjątkowych wypieków kuchni Fushion, powinieneś wybrać się ze znajomymi do poznańskiej Pizzerii ALEX, gdzie serwowane są pizze różnych smaków, aromatów i kultur. To właśnie w tej restauracji, będziesz mógł rozwinąć swoje kulinarne horyzonty, odkrywając nowe ulubione potrawy! Jeśli chcesz urządzić degustację różnych gatunków pizzy wraz ze znajomymi w swoim domu, pracownicy Pizzerii ALEX za darmo dowiozą zamówione potrawy pod wskazany adres! Bogate menu tego lokalu, możesz poznać już teraz na dedykowanej stronie www.