Wanilia jest dodatkiem kojarzonym przede wszystkim z lodami. Ze względu na swoje właściwości, w tym m.in. wyjątkowy smak, ma ona zastosowanie znacznie szersze, niż mogłoby się wydawać. Jedną z ciekawszych dostępnych obecnie na rynku propozycji jest tzw. wanilia francuska, czyli produkt ceniony przez znawców gastronomii od setek lat. Z jakimi informacjami na jego temat warto się zapoznać?

Czym jest wanilia francuska?

Wanilia oczywiście nie jest rośliną, która naturalnie występuje na terenie Francji. Fakt ten sugeruje zatem, że dostępny obecnie aromat został w pewien sposób zmodyfikowany przez francuskich kucharzy. Umiejętne wykorzystanie tej przyprawy zostało przez nich opanowane do absolutnej perfekcji. Najlepszy tego przykład stanowi tutaj zanany na całym świecie krem, który podbił serca i podniebienia wielu smakoszy. Współcześnie wanilię francuską można spotkać przede wszystkim w formie syropu.

Cechą charakterystyczną produktu jest lekko wyczuwalna nuta migdałowa, która nadaje całości nie tylko niespotykanego nigdzie indziej charakteru, ale także sprawia, że aromat ten doskonale komponuje się z wieloma potrawami – nie tylko z wypiekami. Syrop ma również ciekawą złotą barwę, dzięki czemu może być stosowany jako polewa dekoracyjna. Wanilia francuska postrzegana jest obecnie w kategoriach jednego z najbardziej ekskluzywnych dodatków. Z jej cennych właściwości korzystają zarówno kucharze profesjonalni, jak i ci, dla których gotowanie i pieczenie to sposób na realizację życiowej pasji. Co jeszcze warto wiedzieć?

Z czym łączyć wanilię francuską?

Wanilia we wszystkich swoich odmianach stosowana jest głównie do różnego rodzaju wyrobów cukierniczych takich jak ciasta czy torty. Jeżeli jednak chodzi o wariant francuski, to dodatek ten ceniony jest m.in. przez znawców kawy. Idealnie komponuje się z gorzkawym posmakiem cafe latte, cappuccino czy z kawami mrożonymi. Nic nie stoi również na przeszkodzie ku temu, aby wlać nieco syropu do herbaty i nadać tym samym gorącemu napojowi wyjątkowej słodyczy.

Co warte podkreślenia – wanilia francuska to produkt naturalny – bez dodatku substancji konserwujących. Nie trzeba się zatem obawiać, że nawet podczas częstego stosowania syrop będzie miał negatywny wpływ na stan zdrowia. Jak podkreślają doświadczeni specjaliści z firmy Jar Aromaty Dodatki spożywcze i barwniki, wanilia francuska to również doskonały dodatek do drinków – zarówno klasycznych, jak i tych bez zawartości alkoholu. Decydując się na zakup, można zapewnić gościom lub klientom absolutnie wyjątkowe doznania smakowe.