Urządzenia gastronomiczne w lokalach eksploatowane są wyjątkowo intensywnie. Stąd też konieczne jest właściwe dbanie o te produkty, aby mogły posłużyć nam przez długi czas. Regularne czyszczenie, bieżące naprawy i kontrole stanu wszystkich sprzętów są bardzo istotne. Sprawne funkcjonowanie wyposażenia gastronomicznego wpływa zarówno na jakość obsługi klienta, jak i na komfort pracowników. O czym powinniśmy pamiętać, chcąc maksymalnie wydłużyć żywotność urządzeń? 

Czyszczenie

Odpowiednie mycie urządzeń to podstawa. Powinien o tym pamiętać każdy właściciel lokalu gastronomicznego. Dokładne porządki warto przeprowadzać szczególnie na koniec dnia pracy, gdy możemy od razu sprawdzić, czy dany sprzęt nie wymaga pomocy specjalisty. Pamiętajmy, aby każdorazowo stosować środki czyszczące dostosowane do specyfiki urządzenia i miękkie akcesoria, które nie zarysują powierzchni. Zniszczone i zaniedbane pod względem wizualnym sprzęty nie zrobią dobrego wrażenia na klientach naszej restauracji. 

Regularne przeglądy techniczne 

Przeglądy okresowe urządzeń gastronomicznych są bardzo ważne. Służą zapewnieniu bezpieczeństwa pracownikom lokalu, gdyż korzystanie z niesprawnych urządzeń może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Ponadto dzięki takim kontrolom unikamy niespodziewanych awarii – nagłe zaprzestanie działania niezbędnego sprzętu, na przykład podczas imprezy okolicznościowej, to często istna katastrofa dla naszej restauracji. Bieżące sprawdzanie stanu technicznego wyposażenia gastronomicznego, pozwala zapobiegać tego typu sytuacjom. 

Przeprowadzenie przeglądów technicznych zmywarek, pieców, urządzeń gazowych i innych sprzętów gastronomicznych powinniśmy powierzyć specjalistycznej firmie, takiej jak Bromar. Dzięki temu mamy pewność, że dane urządzenie nie wymaga napraw, lub, jeśli wymaga, to zostaniemy o tym poinformowani i będziemy w stanie natychmiastowo zareagować. 

Serwis urządzeń gastronomicznych

Dzięki regularnym przeglądom możliwe jest zauważenie usterek – to przełoży się na koszty naprawy. Jak w każdym przypadku, im bardziej zaawansowany jest stopień zniszczenia, tym więcej zapłacimy za serwis. Pamiętajmy, aby naprawę również powierzyć profesjonalnej firmie, która specjalizuje się konkretnie w serwisie urządzeń gastronomicznych. Wówczas mamy pewność, że maszyna zostanie naprawiona i nie ulegnie kolejnym zniszczeniom po upłynięciu krótkiego czasu.