Zdrowe owoce i warzywa

Materiał partnera
2019-10-07
Źródło: gettyimages

Są niskokaloryczne, smaczne, bardzo sycące i przede wszystkim zdrowe. Na talerzu występują w różnorodnych barwach i kształtach, dzięki czemu wyglądają zniewalająco i apetycznie. Ponadto każdej potrawie nadają nie tylko smaku, ale również charakteru. Można je jeść jako samodzielną przekąskę lub dodatek do posiłków. Mowa o owocach i warzywach. Jakie są korzyści z ich konsumpcji oraz jak można je podzielić?

Pomysły na warzywa i owoce

Świeże owoce i warzywa są głównym źródłem bardzo wielu niezbędnych do życia składników odżywczych takich, jak witaminy, minerały oraz błonnik. Zaleca się spożywać je kilka razy dziennie najlepiej w postaci surowej lub gotowane na parze. Jednak ich delikatne przetworzenie również sprawia, że zachowują one posiadane wartości odżywcze.

Warzywa i owoce należy spożywać kilka razy dziennie. Ze względu na ich różnorodność smaku można z nich stworzyć nieskończoną ilość potraw. Przede wszystkim najwięcej substancji odżywczych zawierają te świeżo zebrane z ogrodu. Bez przetwarzania można spożywać większość owoców sezonowych oraz niektóre warzywa takie, jak pomidory, rzodkiewki, sałatę, czy ogórki. Poza tym świetnym pomysłem na zdrowy posiłek bez ingerencji piekarnika lub innych urządzeń jest przygotowanie świeżo wyciskanego soku. Idealną bazą do jego przyrządzenia są jabłka lub marchewka. Kolejną potrawą przygotowywaną tym razem na ciepło są zupy. Ich przyrządzenie jest odrobinę czasochłonne jednak niezbyt trudne.

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw przez cały rok warto poświęcić trochę czasu na ich przetworzenie. Z zebranych produktów można przygotować powidła, dżemy i kompoty na zimę oraz różnego rodzaju sałatki, surówki i inne potrawy zamknięte w słoikach. Jeśli nasza kuchnia wyposażona jest w dużą zamrażarkę nic nie stoi na przeszkodzie, aby część zbiorów po prosu zamrozić i cieszyć się ich smakiem w środku zimy. Mrożone owoce i warzywa są idealnym składnikiem dodawanym do ciasta, tarty oraz sosów i zup. Natomiast jeżeli nie mamy możliwości zamrożenia owoców, to idealne rozwiązanie stanowi kupno świeżych owoców i warzyw, które oferuje m.in. firma Prima 2000. Zakup warzyw i owoców i sprawdzonych sprzedawców sprawi, że możemy się cieszyć towarem najwyższej jakości.

Kolorowy podział warzyw

Warzywa i owoce można podzielić biorąc pod uwagę ich barwę. Nie jest to przypadkowe działanie, ponieważ każda grupa kolorów niesie ze sobą określone korzyści. Pierwsza grupa to warzywa i owoce białe, do których zalicza się między innymi cebula, czosnek, kalarepa, por, pietruszka oraz chrzan. Produkty te są bardzo dobrym źródłem substancji antybakteryjnych oraz antywirusowych, dzięki czemu mają ogromny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu.

Kolejną grupą kolorowych warzyw i owoców są te posiadające barwę żółtą lub pomarańczową. Zalicza się do nich. do tej grupy należy marchew, kukurydza, dynia, papryka i brzoskwinie. Produkty te są cennym źródłem beta-karotenu, który to ma znaczący wpływ na odpowiednie funkcjonowanie wzroku oraz jest istotny w procesie odnowy tkanek i komórek.

Trzecią grupą są czerwone warzywa i owoce takie jak pomidory, buraki, truskawki, czereśnie i wiśnie. Są one wartościowym źródłem potasu, który odpowiedzialny jest za redukcję ciśnienia i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca. Poza tym wymienione warzywa i owoce regulują całą gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

Do następnej grupy warzyw o barwie zielonej zalicza się między innymi sałata, kapusta, szpinak, zielony groszek, fasolka. Produkty te są bogate w witaminę C oraz kwas foliowy i przeciwutleniacze, które to biorą czynny udział w całym procesie oczyszczania organizmu z wszelkich niebezpiecznych czy też szkodliwych substancji. Ponadto spowalniają proces starzenia się i mają wpływ na regenerację tkanek.

Ostatnią grupą są warzywa i owoce o kolorze niebieskim i czarnym takie jak czarna porzeczka, bakłażan i jagoda. Te produkty również zawierają dużo witaminy C, która ma duży wpływ na proces starzenia się.

Warzywa i owoce posiadają wiele zalet. Są bardzo zdrowe i zawierają dużo składników odżywczych i witamin, dlatego warto pamiętać, aby były zawarte w każdym spożywanym posiłku.